20201012_151203
health hub zoomt in logo

ALEX JANSEN | ROC Midden Nederland opent Vitaliteitslab

ROC Midden Nederland heeft in Stadion Galgenwaard in Utrecht het VitaliteitsLab  geopend. In het kleurrijke lab zijn speciale experiences opgezet, die deelnemers ‘positieve gezondheid’ laten ervaren. De Health Hub Utrecht spreekt hierover  projectleider Alex Jansen.

Alex Jansen

‘Dat vind ik het mooie aan de gedachte achter positieve gezondheid. We gaan niet zeggen dat je moet afvallen of moet gaan werken. Je bepaalt alles helemaal zelf. En ik hoop dat die keuzes bijdragen aan een hoger geluk en hoe je je voelt,’  zegt Alex Jansen over het idee achter positieve gezondheid.

Het VitaliteitsLab is een ruimte met veel kleur en verschillende vormen. Het lab laat, door middel van een aantal spellen, deelnemers over hun ‘positieve gezondheid’  nadenken. Het doel van de spellen, die ook wel experiences worden genoemd, is het vergroten van het bewustzijn over je eigen gezondheid. De deelnemers krijgen over elke experience vragen en opdrachten ter verdieping. Zo moeten de deelnemers heen en weer rennen en daarna hun gevoel analyseren door vragen te beantwoorden als: hoe voel je je nu? En waarom voel je je zo? Wil je daar iets aan veranderen? Waarom wel of waarom niet?

Alex Jansen legt uit wat het VitaliteitsLab is en wat er te beleven valt:

Of je gezond bent of niet, wordt niet alleen bepaald door je voeding en lichaamsbeweging. Een stigma dat nog bij genoeg mensen kleeft aan het begrip ‘gezondheid’. Het begrip ‘positieve gezondheid’ komt van arts en onderzoeker Machteld Huber. Jansen: ‘Vroeger is er vanuit het kader van de WHO een definitie bedacht voor gezondheid. In het kort kwam die erop neer dat je gezond bent op het moment dat je fysiek en mentaal geen klachten hebt. Maar iedereen heeft wel iets. Dit zou betekenen dat je volgens deze oude definitie meteen niet meer gezond bent, terwijl je je wel vitaal en fijn kunt voelen.’ Machteld Huber heeft het idee van positieve gezondheid onderzocht en vormgegeven. Jansen: ‘Wij hebben dit idee geadopteerd en bedacht hoe we dit gedachtegoed kunnen toepassen op een dynamische, interactieve en aparte manier. Dat is het VitaliteitsLab geworden.’

Een populair spel onder studenten: een bal laten bewegen door je te focussen en te ontspannen.

De doelgroep van het VitaliteitsLab is op de eerste plaats de studenten. ‘De studenten van tegenwoordig leven in een heftige wereld met veel prikkels en waarin heel veel moet. Vinden de studenten zelf. Maar ze willen ook veel. Ze moeten juist hun rustmomenten pakken en kritisch naar zichzelf gaan kijken: waar ben je tevreden over en waar zou je iets aan willen doen? Of juist niet? Dat ligt helemaal aan henzelf’, aldus Jansen. Dat is ook hetgeen wat Jansen aantrekt aan het concept: ‘We gaan niet zeggen: ‘je moet afvallen’ of ‘je moet gaan werken’ of ‘je moet een hoger doel hebben’. Dat bepaal je helemaal zelf.  Maar ik hoop dat de keuzes die je daarin maakt, bijdragen aan een hoger geluk, aan hoe je je voelt, aan je weerbaarheid en aan veerkrachtig zijn in het leven en later ook in je werk.” Jansen, die ook docent is op het ROC, hoopt dat de opleiding studenten daarin kan steunen. 

Alex Jansen over de gevolgen van de coronapandemie op de bewustwording over iemands positieve gezondheid:

lab op wielen

Naast studenten kunnen ook werknemers van de school en partners van het project langskomen om de opgezette experiences te ervaren. Ze willen zelfs de hele regio erbij betrekken via een mobiele versie van het lab. Aan dit project, genaamd Vitaal in de Wijk, wordt nog gewerkt. Het mobiele lab is bedoeld voor mensen die niet naar de locatie de Galgenwaard kunnen komen, zoals bewoners van verpleeghuizen. 

Alex Jansen wil nog niet van stoppen weten: ‘We zijn zelfs net begonnen. Gezondheid wordt alleen maar belangrijker. We willen de de gezondste regio van Nederland worden.’

HHU UPDATE

Ja, ik schrijf me in voor de twee-wekelijkse update van Health Hub Utrecht