Met ingang van 2023 zijn we met alle Health Hub Utrecht partners een nieuwe fase ingegaan: Meters Maken! Zo zijn zes Health Hub Utrecht coalities hard bezig om werkplannen te maken voor 2024, 2025 en 2026. Ook willen we met elkaar de publiek-private innovatie versnellen, met name gericht op preventie.
Daarom nodigen we je graag uit op woensdag 31 mei voor de Health Hub Utrecht
Inspiratie Dag. Om met elkaar nieuwe inzichten en successen te delen.
Een transitie vraagt om samenhang, inzicht krijgen in gezamenlijke waarden en individuele moed om het echt anders te doen. Het Health Hub Utrecht netwerk beweegt van een fase ‘Samen Starten’ naar ‘Meters Maken’. We weten dat het anders moet en de coalitieplannen liggen op tafel, maar hoe geven we leiding aan deze complexe transformatie? Hoe komen we werkelijk uit de eigen agenda’s en houden we gezamenlijke missies voor ogen? Hoe zorgen we voor een sociale opgave waar bewoners, beleidsmakers, ondernemers, onderwijs, onderzoekers en ontwerpers structureel in mee doen? Wie heeft welke rol?
Innoveren vraagt om een lange termijn visie en korte sprints. Maar hoe richt je die zodanig in, dat alle stakeholders aan bod komen? Is het proces niet te versnellen, zodat er eerder nieuwe inzichten ontstaan?
Een goede nachtrust is cruciaal voor onze gezondheid. Jong of oud. Toch is dat niet zomaar voor iedereen weggelegd. Vandaar dat een aantal partners in de regio hun kennis en kunde rondom dit thema hebben gebundeld. Binnen alle zorgdomeinen – van de nulde lijn (publieke sector en sociaal domein) en de eerste lijn (basiszorg) tot de tweede lijn (specialistische zorg) – zijn er knelpunten aangewezen als het gaat om slaapzorg. Door domeinoverstijgend te werkenkrijgen mensen nu eerder de juiste diagnose en de bijbehorende behandeling tegen de juiste kosten.
Inzetten op preventie is nodig om de kwaliteit van (samen)leven op langere termijn te borgen: zorgen dat mensen langer in goede gezondheid leven. Dat begint met een benadering dicht bij de mensen: in de wijken, in verpleeghuizen en ziekenhuizen. Maar ook met andere educatie vindt de Hogeschool Utrecht. Met één simpele gedachte: Als we onze studenten nou eens vanuit meerdere disciplines en diverse domeinen samen laten leren en onderzoeken, dan leiden we mensen op die gewend zijn interprofessioneel samen te werken. Alleen, hoe zet je zoiets op? Hoe kom je van een HU infrastructuur naar echt lokaal samenwerken? Wat zijn de hobbels? En wat zijn de opbrengsten tot nu toe ?
De maatschappij verandert en de vragen die mensen stellen over hun mentale gezondheid ook. Mensen voeren regie over hun eigen leven en daarmee ook over hun eigen gezondheid. Gezondheid is niet meer het volledig afwezig zijn van klachten maar gaat meer over het vermogen tot aanpassen aan en regie te voeren over de uitdagingen in het leven. Dat vraagt een andere opstelling van zorgprofessionals. GGZ aanbieders dienen zich daartoe te verhouden. En zo logisch als dat lijkt, hierin schuilt in de kern de transformatie-opgave waar we voor staan. En dat is een ingewikkelde opgave! Altrecht ontwikkelt daarvoor in samenwerking met partners in het netwerk het concept Netwerken Mentale Gezondheid. We lichten dit graag toe en gaan met de toehoorders in gesprek over de impact die een dergelijke transformatie heeft (en nog gaat hebben…)
We raden aan om van tijd tot tijd te vertragen en een rijk A4 te maken. Het maken van deze reflectie draagt bij aan wat JIJ over denkt. aan de hand van 6 vragen word je in het RijkA4 begeleid. De Rijke A4 tjes te samen vormen een verzameling van gedachten. Uit deze verzameling kunnen we grotere HHU lijnen halen en praktijkkennis naar de oppervlakte halen.
In de volgorde van de vragen die we stellen zie je in het klein een onderzoekcirkel.
Dit is een werkvorm vanuit HKU die Gjilke Keuning zal introduceren.
De Health Hub Utrecht zit in een transitie periode van fase 1 ‘Samen starten’ naar fase 2 ‘Meters maken’. Marrit en Marjoke, leden van het Design & Support Centre van de HHU, vertellen hoe dit er uit ziet en wat er in de komende jaren kan worden verwacht van HHU. Joop de Bruin en Anja van der Aa geven inzicht hoe de inbreng van inwoners bij de plannen van HHU vorm krijgt.
*onder voorbehoud
2023 © Health Hub Utrecht Design & Support Centre