Lovers having sex under blanket at day
Word love made with wooden circle stamps with flowers over brown texture background. Top view, flat lay. Copy space
health hub zoomt in logo

We zitten in deze coronatijd meer op elkaars lip, sjokken rond in onze trainingsbroek en hebben meer aan ons hoofd. En dat kan van invloed zijn op ons seksleven, stelt seksuoloog Astrid Kremers. Zij heeft een eigen seksuologiepraktijk in Utrecht en is verbonden aan het UMC Utrecht, Diakonessenhuis, Beatrixziekenhuis en verschillende huisartsen. Ze heeft het in deze coronatijd drukker dan ooit.

Maar of die drukte komt doordat mensen in deze coronatijd meer problemen hebben, durft ze niet te zeggen. Afspraken met bestaande cliënten gaan, middels videobellen, nog altijd door, maar ook nieuwe cliënten kloppen aan. Mensen met al bestaande problemen of met problemen die door de coronatijd versterkt zijn. “Sommige mensen snaaien meer, sporten minder en hebben serieuze zorgen over hun financiën en gezondheid. Als je moe bent, je jezelf minder mooi maakt, er minder kwaliteitstijd is en je ervoor kiest om niet méér te gaan doen voor de seksuele prikkels maar juist minder, dan wordt het heel lastig om opgewonden te worden.”

Astrid ziet verschillende mensen met verschillende problemen in haar praktijk. Van stellen met en zonder kinderen die te veel op elkaars lip zitten tot vrijgezellen met ‘huidhonger’. Maar ook mensen met minnaars die in deze coronatijd weer andere zorgen hebben:

Nu de coronamaatregelen wat versoepeld worden, verwacht Astrid niet dat seksuele problemen afnemen. Het ‘nieuwe normaal’, de nieuwe maatschappij, gaat ons meer energie kosten dan voorheen, denkt ze. “En die energie gaat vooral af van aandacht voor jezelf en elkaar. Ik denk dan ook dat het goed is om een plan te gaan maken. Hoe gaan we de punten van de ‘energietaart’ verdelen? En welke plek wil ik dat seksualiteit heeft in dat plan?”

Astrid legt uit welke impact het ‘nieuwe normaal’ kan hebben op ons seksleven:

De coronatijd brengt voor veel mensen meer stress, angsten en zorgen met zich mee en juist dan kunnen ze wat extra aandacht, lichaamscontact en liefde gebruiken, zegt Astrid. “We weten dat liefde, vrijen en kusjes erg helend kunnen werken. Een plezierig seksleven is goed voor je lichaam, geest én relatie.”

Maar veel mensen hebben nu helemaal geen zin om te vrijen en gáán daarom ook niet vrijen. “Ik kan je verklappen: er komt geen engeltje voorbij die ervoor zorgt dat je zin krijgt. Daar moet je moeite voor doen,” aldus Astrid. “Als ik vanavond uitgeblust op de bank met een zak chips het journaal vol corona ga kijken, dan gebeurt er bij mij ook niets. Je hebt prikkels en omstandigheden nodig die ervoor zorgen dat je ‘aan’ gaat.”

Zin krijgen in seks

“Zin in seks krijg je door adequate seksuele prikkels, prikkels die júíst voor jóú heel plezierig zijn. Welke prikkels dat zijn, is voor ieder mens en voor elk moment anders,” zegt Astrid. “Als je niet weet welke prikkels dat voor jou zijn, ga dan op ontdekkingsreis. Zoek uit welke prikkels en welke omstandigheden jij nodig hebt om zin te krijgen in seks. Dat kunnen zijn prikkels voor je lijf, maar ook voor je hoofd.”

Er zijn in deze coronatijd veel remmende factoren die het seksleven negatief beïnvloeden. Wat kun je doen om desondanks toch een leuk seksleven te hebben?

Op haar website schrijft Astrid regelmatig blogs. Je vindt er honderden tips om zin te krijgen in seks.

Creatieve industrie

“Het vergt veel creativiteit om in de coronatijd leuke seks te blijven hebben. Er zijn nu veel meer remmende factoren, dus wil je zin hebben in seks, dan moet je meer doen om hetzelfde effect te bereiken.” Van cliënten en mensen om haar heen, hoort Astrid dat er veel nieuwe dingen worden uitgeprobeerd. “Ik hoor dat mensen meer gaan variëren in bed én buiten bed. Ze vrijen langer of juist korter dan normaal. Ik hoor echt de leukste en spannendste ideeën. Stellen gaan uit eten, maar dan thuis. Ze gaan naar de bioscoop, maar dan thuis. Of ze gaan dansen in de discotheek, maar dan thuis.”

Ook hoort Astrid dat mensen vaker op afstand bestuurbare seksspeeltjes gebruiken en meer aan sexting doen. En daar valt volgens haar nog wel wat winst te behalen. “De hygiëne en afstand die we moeten houden tot elkaar zijn nu belangrijker dan ooit. Hoe kunnen we gestimuleerd worden terwijl we toch goed voor onszelf en elkaar zorgen? Daar moet creatief over nagedacht worden.”

Ook het uiten van liefde vraagt in deze periode meer creativiteit. En daar is een belangrijke rol voor de creatieve sector weggelegd:

HHU UPDATE

Ja, ik schrijf me in voor de twee-wekelijkse update van Health Hub Utrecht