Schermafbeelding 2020-03-05 om 11.59.34
health hub zoomt in logo

Twan Verdonck | Ontwerp je leven

Creatief directeur bij Brabantia, vader van drie kinderen, echtgenoot, een sociaal leven en een verbouwing. Designer Twan Verdonck probeerde alle ballen in de lucht te houden en de lat voor zichzelf steeds hoger te leggen. “Maar op een gegeven moment dacht ik: wat heb ik het verschrikkelijk druk.” Hij deed een mindfulness cursus, maar dat bood geen structurele oplossing. En dus paste hij design toe op zijn eigen leven en ontwierp het opnieuw. Binnenkort verklapt hij alle geheimen van het Deep Life Design in zijn boek Ontwerp je leven, maar voor de Health Hub Utrecht licht hij alvast een tipje van de sluier op.

“Ik heb altijd van mijn ouders geleerd dat 20% van je leven wordt bepaald door waar je mee geboren wordt en 80% wat je er zelf van maakt. Oftewel: je kunt heel veel bereiken als je hard werkt, je best doet en durft te dromen. Dat vind ik super goed, maar er zit ook een keerzijde aan. Als je alsmaar bezig bent met de volgende stap maken, ben je altijd druk in je hoofd.” En daar moest voor Twan Verdonck verandering in komen en werd zijn methode geboren: Deep Life Design.

 

In de volgende video legt Twan uit wat Deep Life Design inhoudt:

Deep Life Design is ontstaan vanuit de Life Design stroming uit Amerika. Twee professoren aan de Stanford University leerden hun studenten design toe te passen op het gebied van carrièreontwikkeling, hoe je je baan kan vormgeven. Ze bundelden hun adviezen in het boek ‘Designing your life’. “Dat vond ik een heel mooi boek”, zegt Twan. “Maar het ging alleen over je werk vormgeven. En er is juist zoveel meer dan werk. Ik ben niet mijn baan dacht ik. Daarom gaan we met Deep Life Design verder en kijken we welke taartpunten er nog te verdelen zijn naast werk.” Hij ontwikkelde de Deep Life Design methode waarbij hij zijn leven in zes domeinen verdeelde: werk, liefde, gezondheid, spel, omgeving en niksen. Om daar de perfecte balans in te vinden, ging hij die domeinen eerst ‘scoren’: hoe vind ik het gaan, hoe zou ik het liever willen, hoe ga ik dat aanpakken en wie of wat zou me daarbij kunnen helpen? 

Twan ging eerst aan de gang met het designen van zijn eigen leven. In onderstaande video vertelt hij hierover:

Om mensen er bewust van te maken hoeveel tijd ze besteden aan bijvoorbeeld werk of hun mobiele telefoon, vraagt Twan de deelnemers kwartiertjes in te kleuren op een vel. En dat is voor veel mensen best confronterend weet Twan. “Vooral veel mensen schrikken van de tijd die ze besteden aan hun mobieltje als ze dat daadwerkelijk gaan meten. Bij velen is dat zo’n drie uur per dag bij sommigen zelfs oplopend tot elf uur per dag.”  

FASES

Je leven ontwerpen draait niet alleen om het hier en nu. Alhoewel er wordt gekeken naar hoe je nu je dag of je week nu indeelt, gaat het ook over hoe jij op langere termijn jouw leven wil vormgeven. Hoeveel jaar heb je nog tot de kinderen uit huis gaan? Hoeveel jaar heb je nog met je ouders? Wat wil je nog samen doen en bereiken? Wanneer is het beste moment om te verhuizen of verbouwen. Ook die vragen komen aan bod bij het ontwerpen van je leven.

En het ontwerpen van je leven is niet aan leeftijd gebonden stelt Twan:

 

VASTHOUDEN

Maar het zit in de aard van het beestje om snel weer terug te vallen in oude patronen. Hoe zorg je er nou voor dat je in je nieuw ontworpen leven niet meteen weer terugvalt in oude gewoontes? “We beginnen met hele kleine stapjes. Stel je wil mediteren, dan zeggen wij: ‘begin niet meteen met een hele dag, maar begin met één keer rustig in- en uitademen’. Maar wat ook belangrijk is, is dat als je kiest om iets extra’s te doen, je ook iets moet laten liggen. Mensen willen vaak meer, meer, meer. Maar bij Deep Life Design kies je juist ook voor de dingen die je niet wil, die je laat liggen. Als je dat doet, gaan er heel snel dingen verbeteren.”

CORONA

De coronacrisis maakt Deep Life Design misschien wel relevanter dan ooit. Ons leven is overhoop gehaald en dat kan juist een goede aanleiding zijn om te kijken naar wat we nou echt belangrijk vinden. Teruggaan naar de kernwaarden.

In onderstaande video vertelt Twan over de relevantie van Deep Life Design door de coronacrisis en hoe we dit kunnen aangrijpen om ons leven opnieuw vorm te geven:

Voor iedereen is het een tijd waarin we ons moeten aanpassen, dingen opnieuw moeten uitvinden en onze grenzen soms moeten opzoeken. En dat geldt in deze tijd misschien wel extra voor het zorgpersoneel. Twan krijgt veel vragen van zorgprofessionals over het ontwerpen van hun leven en daarom wil hij graag met een boodschap voor al het zorgpersoneel afsluiten.