Schermafbeelding 2020-03-05 om 11.59.34
health hub zoomt in logo

Tim van Santen | 'Geef mensen met dementie de tijd terug'

Hij is nog maar 25 jaar jong, maar designer Tim van Santen uit Amersfoort timmert al lekker aan de weg. Na zijn studie Management in de Zorg aan de Hogeschool Utrecht en de master Health Innovation, is daar nu zijn eerste applicatie: TimeSteps. Zijn ultieme doel voor deze Kerst: mensen met dementie de tijd teruggeven.

Na zijn studie aan de Hogeschool Utrecht ging Tim aan de slag bij Leertouwer, een systeemintegrator. Hij kreeg daar een adviserende rol over hoe zorgorganisaties technologie het beste in kunnen zetten. Maar al vrij snel dacht Tim: ik ben nog lang niet uitgeleerd. “Bij Management in de zorg heb ik de zorg leren kennen op abstractieniveau. Best wel groot en ongrijpbaar soms, omdat het over de organisatie van zorg gaat en hoe je organisaties inricht zodat ze ook in de toekomst nog relevant en betaalbaar zijn. Ik wilde graag meer directe impact hebben. Daarom ben ik met de master Health Innovation gestart. Ik merkte dat ik daar veel meer in contact was met de doelgroep. Je probeert in de huid te kruipen van de mensen waar het om gaat met verschillende design methoden. Vanuit deze empathie probeer je te ervaren welke problemen zij ervaren en binnen welke context dat gebeurt. Vanuit dit microniveau kun je het veel makkelijker groter en abstracter maken, maar kun je ook weer beter plaatsen wat dat dan voor die persoon zelf betekent. Dat vond ik heel cool om mee te maken”, aldus Tim.

 

Timesteps

Tijdens het eindonderzoek van zijn masterscriptie richtte Tim zich op mensen met dementie en ontwikkelde een applicatie die ze de tijd moet teruggeven: TimeSteps.

 

Tim legt in de volgende video uit hoe de applicatie tot stand is gekomen:

Kerstactie

Om mensen met dementie zo snel mogelijk de tijd terug te geven, is Tim een kerstactie begonnen. Hij heeft als doel om rond de kerst tweeduizend gebruikers te bereiken die de timewidget hebben gedownload. Er was zelfs een officiële release van de widget, met een lied van Lisa Ké. “Ik ben zelf twee dagen minder gaan werken voor Leertouwer. Ik heb de partijen die meedoen gevraagd om ook hun tijd te investeren. Zodat wij gezamenlijk de tijd teruggeven aan mensen met dementie. Iedereen kan de widget downloaden. Het doel is tweeduizend gebruikers eind december. Dit aantal draagt bij om richting investeerders te kunnen laten zien dat hier vraag naar is.”

 

dROMEN

De kerstactie is nu in volle gang, maar Tim heeft nog plannen genoeg voor de toekomst. “Wat mij heel gaaf lijkt is om met een aantal zorgorganisaties een soort onderzoeksgroep te vormen. Waarmee we constant de oplossing kunnen testen, valideren en doorontwikkelen. Zo creëren wij gezamenlijk een ecosysteem voor het verlengen van zelfredzaamheid van mensen met dementie. Ik kom graag met organisaties in contact die daar aan mee willen werken. Dat kan via mijn website of LinkedIn.”

 

 

Hoe Tim het zover wist te schoppen en wat zijn drijfveren zijn, vertelt hij in de volgende video: