Durf te delen #STAYHOME
health hub zoomt in logo

STudio konings & de boer over hun gesprekstool | 'Gelijkwaardige communicatie staat centraal'

Studio Konings & de Boer

Wat begon als een spel, is nu uitgegroeid tot een nieuwe methode voor het voeren van een gesprek over lastige onderwerpen: de gesprekstool ‘Durf te delen’. Amy de Boer en Annabel Konings studeerden vorig jaar af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en begonnen in december 2019 samen het ontwerpbureau Studio Konings & de Boer. Toen ze begin dit jaar druk bezig waren met het doorontwikkelen van ‘Durf te delen’, werden ze door de coronapandemie gedwongen om breder te gaan denken. Ze bedachten een pocketversie van hun serious game: de ‘Durf te delen #STAYHOME’ editie. Aan Health Hub Utrecht vertellen ze over beide gesprekstools.

“Ik vind het belangrijk welke kleuren en materialen we gebruiken, dus hoe iets eruitziet,” zegt Amy over de rolverdeling binnen hun bedrijf. “Annabel is onderzoekend, houdt van experimenteren en oplossingen bedenken. We denken dus allebei op een heel andere manier over ontwerp na, maar we zijn het altijd met elkaar eens. We vinden het superleuk dat we projecten doen die een maatschappelijk belang hebben. We houden ons graag bezig met maatschappelijke vraagstukken, de zorgsector en het sociale vlak, mensen bij elkaar brengen.”

Waar al die punten samenkomen, is het spel dat de twee samen hebben ontworpen: ‘Durf te delen’. Amy vertelt hoe het is ontstaan: “In het tweede jaar van onze studie kregen we een vraag van de gemeente Utrecht over een nieuwe wijk. De vraag was of wij konden kijken hoe die wijk zo duurzaam mogelijk ingericht zou kunnen worden. Toen dachten wij: dat moet je niet aan ons vragen, maar aan de mensen die die wijk gaan invullen. Dus bewoners, ondernemers en de gemeente zelf. We wilden dat alle belanghebbenden met elkaar om de tafel konden gaan zitten en gelijkwaardig konden communiceren. Daar is toen ‘Durf te delen’ uit ontstaan.” 

Amy vervolgt: “Tijdens ons afstudeerjaar kwam de zorgsector op ons pad en dachten we: we gaan ‘Durf te delen’ doorontwikkelen voor de zorg. Dat is nu anderhalf jaar geleden en we zijn er nog altijd mee bezig.” 

'Durf te delen'

Zelf noemen de twee ‘Durf te delen’ liever geen spel, maar ‘serious gaming’ of een gesprekstool als onderdeel van een methode. “Durf te delen is gericht op organisaties, bedrijven en mensen met een coachingsfunctie,” vertelt Annabel. “Door ‘Durf te delen’ in te zetten in een gesprek, kan aan iedere deelnemer een gelijke stem worden gegeven, zodat ook de kleine ideeën of stille meningen gehoord worden. Gelijkwaardige communicatie, openheid en eerlijkheid staan centraal.”

 

Amy: “Wat je bijvoorbeeld ziet in de zorgsector is dat iedereen gefocust is op zijn eigen werk. Met de gesprekstool maak je een gesprek visueel, waardoor je een ander beter kunt begrijpen, lastige onderwerpen naar boven kunt krijgen en bespreekbaar kunt maken. Ik denk dat de tool daarom heel waardevol kan zijn in de zorg. Als iemand het gevoel heeft dat hij kan zeggen wat hij wil zeggen en zich durft te uiten, zorgt dat voor een betere samenwerking op de vloer en voor gelukkigere werknemers.”

In deze video laten Amy en Annabel ‘Durf te delen’ zien en leggen ze uit hoe het werkt:

Durf te delen wordt al door de gemeente Amsterdam gebruikt. Annabel: “Gemeentes zijn grote organisaties, waar mensen werken met veel verschillende functies. Je ziet dan dat communicatie best lastig kan zijn. Helemaal als het gaat over het bespreken van gevoelige onderwerpen met mensen die je niet goed kent. In de gemeente Amsterdam loopt nu een pilot waarbij onze gesprekstool in een paar sessies is ingezet en dat is een groot succes.”

Inmiddels wordt de tool niet alleen meer gebruikt om lastige onderwerpen aan te kaarten, maar wordt het ook gebruikt bij brainstormsessies. Annabel: “Bij innovatietrajecten bijvoorbeeld zien mensen dat ‘Durf te delen’ ook goed ingezet kan worden.”

Durf te delen #STAYHOME’

Durf te delen #STAYHOME

Toen de coronapandemie uitbrak en iedereen zoveel mogelijk thuis moest gaan werken, realiseerden Amy en Annabel dat ze daarop in moesten spelen. Annabel: “Mensen zaten thuis, er waren geen teamsessies meer, dus toen bedachten we de ‘Durf te delen #STAYHOME’ editie. Deze pocketversie is veel persoonlijker dan de gesprekstool die we voor bedrijven hebben gemaakt. Het laat je nadenken over je verleden en wat je in de toekomst wil bereiken. Je kunt met de ander momenten uit je leven delen die voor jou bepalend zijn geweest. Het laat je nadenken hoe jij in verschillende situaties bent, waar je anders misschien niet zo snel bij stil zou staan. Het gaat dus over zelfreflectie, jouw persoonlijke verhaal.”

In deze video laten Amy en Annabel de ‘Durf te delen #STAYHOME’ zien:

“Wat we ons voor kunnen stellen, is dat ‘Durf te delen #STAYHOME’ een voorbereiding kan zijn op de grote gesprekstool,” zegt Amy. “Dus dat je eerst kijkt naar de vraag waarmee de grote gesprekstool gespeeld gaat worden en dan vervolgens bedenkt of je daar al wat uit kunt pikken wat voor jou belangrijk of waardevol is. En dat je daar dan mee aan de slag gaat in de #STAYHOME editie.”

Durf te delen #STAYHOME

 

Tips voor jonge ontwerpers

Amy en Annabel wilden na hun studie graag ondernemer worden, maar kregen daar tijdens hun studie geen tools voor. Hoe zorg je er als jonge ontwerper voor om voet aan de grond te krijgen als ondernemer? Ze vertellen hoe HKU X hun daarbij hielp en vertellen ook hoe het hen helpt om samen te werken: 

Tussen Zon en maan

Health Hub Utrecht sprak eerder met Christa Anbeek en Willem-Jan Renger over hun spel ‘Tussen Zon en Maan’, een spel waarbij de spelers met elkaar in gesprek kunnen over ontregelende ervaringen, ook wel contrastervaringen genoemd. Dat artikel, met bijbehorende video’s, is hier te lezen.