Sad lonely senior lady suffering from migraine
MRI Brain Scan of head and skull
Senior Woman Comforting Man With Depression At Home
patient-getting-a-brain-pet-scan-nuclear-medicine--YA4U4KU
health hub zoomt in logo

Uzelf blikt terug op inspiratielunch slaap en voeding | ‘Je hebt invloed op je eigen slaapkwaliteit’

Klaas-Jan Bolt, Naomi Jansen en Rob Henst tijdens de inspiratielunch ‘Slaap Smakelijk’

Tijdens de Dutch Design Week organiseerde de regionale netwerkorganisatie Uzelf samen met ontwerper Naomi Jansen en slaapexpert Rob Henst een online inspiratielunch over de wisselwerking tussen slaap en voeding. Health Hub Utrecht blikt samen met Klaas Jan Bolt, innovation connector bij Uzelf, terug op die online bijeenkomst en laat een presentatie zien van Rob Henst over slaap.  

Klaas Jan Bolt
Klaas Jan Bolt

“De helft van de inwoners van Utrecht is niet tevreden over de eigen slaapkwaliteit. Men voelt zich niet uitgeslapen of is slaperig overdag”, aldus Klaas Jan Bolt. Het is een van de redenen waarom netwerkorganisatie Uzelf deze online bijeenkomst organiseerde.

Uzelf is erop gericht om zelfmanagement innovaties te helpen implementeren in de regio Utrecht. Het gaat om innovaties op de gebieden van bewegen, eten en slapen. Klaas Jan: “De verbinding tussen eten en slapen wordt niet altijd gemaakt. Met deze inspiratielunch hebben we dertig professionals, zoals ontwerpers, beleidsmakers en een neuroloog, bij elkaar gebracht om hierover het gesprek aan te gaan.”

Health Hub Utrecht blikt samen met Klaas Jan terug op de online lunch ‘Slaap Smakelijk’:

Benieuwd naar de hele inspiratielunch ‘Slaap Smakelijk? Die is hier te zien! 

Een onderdeel van de inspiratielunch was het samen, op afstand, koken van een soep. “Door met ingrediënten te koken die een positieve invloed kunnen hebben op de slaapkwaliteit, hebben we de koppeling gemaakt tussen voeding en wat het voor je lichaam doet”, zegt Klaas Jan. 

Naomi Jansen

Ontwerper Naomi Jansen van de Voedselapotheek  begeleidde dit onderdeel. Ze gebruikt vormgeving om informatie over voeding en gezondheid begrijpelijk te maken. “Naomi heeft een heerlijk recept gemaakt waarbij het niet alleen gaat om de ingrediënten, maar ook om het verhaal en de bewustwording van de stoffen die in je voeding zitten”, aldus Klaas Jan.

Een ander onderdeel was een presentatie van Rob Henst, promovendus aan de Universiteit van Kaapstad op het gebied van slaapgezondheid en chronobiologie en mede-oprichter en slaapcoach bij Habit Talk. Habit Talk is een bedrijf dat mensen aan een gezondere leefstijl helpt op het gebied van voeding, beweging, stress en slaap. Tijdens zijn presentatie gaf Rob Henst antwoord op vragen als waarom slaap zo belangrijk is, wat slaap met je lichaam doet. Ook sprak hij natuurlijk over de invloed van voeding op slaap en andersom. Klaas Jan: “Zijn verhaal was echt een toevoeging. Het was een onderbouwing van waarom slaap zo belangrijk is.”

Rob Henst

Bekijk hier de presentatie van Rob Henst over slapen:

Vervolg

“Het was een gouden combinatie om én een ontwerper én een wetenschapper aan het woord te laten én om in discussie te gaan met professionals”, aldus Klaas Jan. Een vervolg is dan ook al gepland.

Op 17 november organiseert Uzelf het online event ‘Bedpartners’ over slaap en het welzijn van je medewerkers. Tijdens het online event kunnen organisaties die de slaapkwaliteit willen verbeteren van hun medewerkers, cliënten of patiënten in gesprek gaan met ondernemers die wellicht een oplossing kunnen bieden voor het probleem. Klaas Jan: “De stress en workload op zorgmedewerkers neemt toe, dus slaap wordt ook een probleem. Daarom gaan we kijken hoe we daar nu al actie op kunnen ondernemen.”

Geïnteresseerd naar de online bijeenkomst ‘Bedpartners’? Je kunt je tot 16 november hier aanmelden.

Naomi Jansen

Health Hub Utrecht sprak eerder met Naomi Jansen over hoe je met voeding je slaap kunt verbeteren. Hier kun je dat artikel lezen.