What a Beautiful Day to Cancel Somebody van Merel Dijkman is een collectie pluche ‘speelgoed’ geïnspireerd door zowel hedendaagse als historische vormen van cancel culture. De zachte knuffels suggereren onschuld, maar dragen een diepere symboliek, bevorderen introspectie en dagen opvattingen uit. Het contrast tussen de levendige internet-beeldtaal en de historische context zorgt voor een dubbelzinnige boodschap die de kijker automatisch tot nadenken aanzet.

future health design

cancelen,
toen en nu

wie werkten er aan het project mee?

Ik heb het volledige project zelf uitgevoerd. Van het bedenken van het concept tot het naaien van de knuffels. 

 
waar gaat het ontwerp over?

Het ontwerp belicht de hedendaagse cancel-culture en onderzoekt de parallellen met het middeleeuwse schandpaal ritueel. Er komen twee werelden samen waarin levendige emoji’s, memes en internetjargon contrasteren met de duistere afbeeldingen uit middeleeuwen. Hierbij wordt bewust ruimte gelaten voor persoonlijke interpretatie en reflectie bij het publiek. 

 
wat is er sindsdien mee gebeurD?

Tijdens de eindexamen expositie op de HKU heb ik veel knuffels verkocht. De laatste tijd ben ik nog meer knuffels aan het uitwerken die mensen destijds bij mij hadden besteld. 

 
waar ben je nu mee bezig?

Ik ben druk bezig met de voorbereidingen voor de Dutch Design Week 2023 waar mijn werk wordt geëxposeerd. Verder ben ik fulltime aan het werk dus het werken aan eigen en nieuwe projecten staat op een iets lager pitje momenteel. 

HHU UPDATE

Ja, ik schrijf me in voor de twee-wekelijkse update van Health Hub Utrecht