Katinka Kuipers wil op een humorvolle en toegankelijke wijze een podium geven aan de druk op mentaal welzijn. In de installatie ‘(un)spoken’ gebruikt zij teksten die aansluiten op de haar belevingswereld en die van haar generatie, die niet altijd voldoen aan de vaak (onuitgesproken) verwachtingen van uit de maatschappij. 

future health design

wat verwacht
je van me?

wie werkten er aan het project mee?

Het werk dat ik laat zien heb ik gemaakt voor mijn afstudeer werk op de HKU. Ik werd begeleid door mijn docenten Willum Geerts, Eliane Bots en Elise ’t Hart rondom de inhoud van mijn werk. Veel van de teksten die deel uitmaken van mijn werk komen vanuit mijn directe cirkel en als observaties daarvan. Ook de uitvoering van mijn werk kreeg ik support van mijn vrienden en familie. 

 

waar gaat het ontwerp over?

De ‘positive vibes only’-cultuur werkt verstikkend in een wereld vol druk van de maatschappij, klimaat, sociale media en politiek. In mijn werk probeer ik daarom onze menselijkheid, vol kwetsbaarheid, een plek te geven in deze chaotische wereld. Door humor en dualiteiten te verwerken in mijn werk, hoop ik een gesprek op gang te brengen dat ons helpt af te komen van de taboes op mentaal welzijn.

 
wat is er sindsdien mee gebeurD?

Tijdens de Exposure (afstudeer show) van de HKU merkte ik dat er redelijk wat interesse was in het onderwerp dat ik aankaart. Ik ben bezig geweest met een project over mentale welzijn onder jongeren voor de gemeente Utrecht en ik heb een aantal exposities gehad. Ik merk dat er nog steeds een hoop belang is om het gesprek gaande te houden. 

 
waar ben je nu mee bezig?

Momenteel ben ik bezig met het maken van nieuw werk rondom hetzelfde thema maar met nieuwe ervaringen en inzichten. Ik experimenteer met nieuwe mediums en blijf observeren. Daarnaast doe ik de deeltijd docentenopleiding omdat ik anderen wil enthousiasmeren en bewust maken van het nut van creativiteit. 

HHU UPDATE

Ja, ik schrijf me in voor de twee-wekelijkse update van Health Hub Utrecht