Het werk ‘merging crafts: feminity’ van Lian Jacobus meergenaamd van der Zande gaat over de verwachting dat zwanger worden vanzelfsprekend is. Het symbolische ontwerp drukt de fragiliteit en het verlies van die vanzelfsprekendheid uit. Wie ben ik als mijn ‘maatschappelijke plicht’ weg valt. Het geheel toont de disfunctionaliteit van een object dat als vaas gezien zou worden, maar nu geen functie meer heeft.

future health design

wat als ik
mijn rol verlies?

wie werkten er aan het project mee?

Ik heb dit project alleen ontworpen en gemaakt. Het is een ontwerp wat vanuit eigen ervaring is ontstaan. Wel heb ik met vrouwen gepraat die het zelfde hebben doorgemaakt / doormaken als ik.

 
waar gaat het ontwerp over?

Deze objecten vertellen een verhaal over de verwachting dat zwanger worden voor vrouwen vanzelfsprekend is. Als die vanzelfsprekendheid wegvalt, komen daar een hoop confronterende gevoelens en vragen bij kijken. Wie ben ik als vrouw wanneer mijn ‘maatschappelijke plicht’ wegvalt? Het is een onderwerp waar ik nooit over nadacht, tot ik er zelf mee te maken kreeg.

 
wat is er sindsdien mee gebeurD?

De 2 objecten op de Future Health Expo maken deel uit van een grotere collectie. Deze is al te zien geweest bij kunstgarage Franx in Zoetermeer en er staat nu een deel bij designer interieurwinkel Nieuwe oost hier in Utrecht.

 
waar ben je nu mee bezig?

Ik ben nog een beetje aan het bekomen van mijn afstuderen/lopende expo’s en ben nog op zoek naar de juiste plek om verder te mogen maken. Ook vind ik expo’s zoals deze een mooie gelegenheid om met anderen te sparren over nieuwe ideeën. Graag zou ik verder gaan met het vrouwelijk lichaam als uitgangspunt omdat ik merk dat daar nog steeds te weinig over gedeeld/ gesproken wordt.

HHU UPDATE

Ja, ik schrijf me in voor de twee-wekelijkse update van Health Hub Utrecht