‘Kunst op Recept 3052853’ van Carmen Bosch toont 19.707 pil-capsules, met zorg gesorteerd en gerangschikt in een betoverend patroon. Ontdek de schoonheid van herhaling en precisie, een meditatieve reis zonder medicijnen. Het unieke nummer op het recept benadrukt de exclusiviteit van dit kunstwerk, waarbij elk detail met zorg is verwerkt.

future health design

zit er schoonheid in medicijnen?

wie werkten er aan het project mee?

MPI NutriPharma heeft mij geholpen met dit project. Zij hebben mij voorzien van alle capsules die nu deel uitmaken van mijn kunstwerk. Maar hun betrokkenheid ging verder dan alleen het leveren van de benodigde materialen. Ze wilden hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen en een culturele bijdrage leveren. In plaats van deze capsules te vernietigen, wat schadelijk zou zijn geweest voor het milieu, kozen ze ervoor om ze aan mij te schenken. Dit niet alleen om mijn kunst tot bloei te laten komen, maar ook om een positieve impact te hebben op onze planeet.

 
waar gaat het ontwerp over?

Kunst op Recept 3052853 is ontstaan uit mijn fascinatie voor herhalingen en patronen. Ik wilde werken met een materiaal wat zijn oorspronkelijke functie zou verliezen, wanneer het verwerkt werd in een ontwerp. Ik koos voor pil-capsules. Een product wat voor iedereen herkenbaar zou zijn.

De pil-capsules trokken mijn aandacht door hun bijzondere vorm, de transparantie en ook de veelheid aan kleuren die er zijn. Maar ik was vooral geïntrigeerd door het kwetsbare materiaal waarvan ze gemaakt zijn. Daardoor is bij het verwerken van dit materiaal detail, precisie en aandacht van groot belang. Kernwaarden die mij als ontwerper kenmerken.

Door de capsules in grote hoeveelheden te verwerken en te rangschikken op kleur, ontstaat er van een afstand bekeken een bijzonder mozaïek. Kom je echter dichterbij, dan word je verrast door de oorspronkelijke functie van het materiaal en zul je het product erin herkennen. Het patroon is op een wiskundige manier ontworpen en is ook met veel aandacht, precisie en detail tot stand gekomen. Het ontwerp bevat 19.707 pil-capsules die met de hand één voor één zijn geregen en aan 171 draadjes zijn bevestigd in het metalen frame.

Uitgangspunt bij aanvang van het ontwerpproces was dat ik wilde werken met herhalingen en patronen. Dit heeft op mij namelijk een meditatieve uitwerking. De repeterende patronen en handelingen brengen mij rust, ontspanning en een helder denken. Doel van het ontwerp werd dat ik de toeschouwer ook die rust en ontspanning wil laten ervaren bij het aanschouwen. Tevens was het voor mij belangrijk dat er erkenning en waardering zou zijn voor de hoeveelheid werk en tijd die dit ontwerp in zicht draagt. Op die manier zijn ook in het gehele ontwerp mijn kernwaarden opgenomen. 

“Kunst op Recept”, deze titel verwijst met een knipoog naar het recept wat een dokter voorschrijft voor pillen. In mijn werk het oorspronkelijke product. Met dit ontwerp heb ik zowel voor mijzelf, als de toeschouwer, een eigen recept geschreven. Eén waardoor er rust in het hoofd komt en ontspanning, zonder dat er medicatie nodig is. Het nummer wat terug te vinden is op een recept, is in dit werk meer dan een duiding van het aantal verwerkte uren, minuten en secondes. Het vertegenwoordigt namelijk de uniekheid; er is er maar één van.

 
wat is er sindsdien mee gebeurD?

Sinds mijn afstudeertentoonstelling is er even rust geweest rondom mijn kunstwerk. Dat betekent echter niet dat ik stil heb gezeten. Ik heb die tijd benut om verder te werken aan de verbetering van enkele technische aspecten van mijn kunstwerk. En daarnaast ben ik gaan onderzoeken voor mogelijkheden om te exposeren.

Ondertussen heb ik ook aan andere dingen verder gewerkt. Ik heb nieuwe kunstwerken gecreëerd, zoals: “Herhaal Recept,” en ben mij ook gaan richten op het maken van prachtige oorbellen onder de naam: ” Één Dosis Elegantie.”

 
waar ben je nu mee bezig?

Zoals ik eerder heb vermeld, werk ik momenteel aan het verfijnen van ‘Kunst Op Recept’ en creëer ik tevens kleinere kunstwerken met pilcapsules. Én ben ik druk bezig met het ontwerpen en produceren van unieke pil-capsule oorbellen.

Bovendien werk ik aan nieuwe kunstwerken die niet gerelateerd zijn aan pilcapsules, maar wel draaien om herhalingen en patronen. De herhalingen en patronen brengen mij rust, ontspanning en een helder denken. Deze aspecten blijven essentiele elementen en vormen opnieuw de basis van mijn nieuwe kunstconcepten. Momenteel ben ik bezig met het visueel weergeven van alle stappen die nodig zijn om een Rubiks kubus op te lossen. Daarnaast werk ik aan het maken van grote hoeveelheden puzzels, met als doel om uiteindelijk collages te creëren.

Ik blijf streven naar nieuwe manieren om mijn creativiteit tot uiting te brengen en hoop mijn kunst binnenkort met de wereld te delen.

HHU UPDATE

Ja, ik schrijf me in voor de twee-wekelijkse update van Health Hub Utrecht