In een grijs gebied is een portret van de omgeving van Tata Steel. Dit is een visuele vertaling van verhalen van omwonenden, bezoekers en werknemers. Zij hebben net als illustrator Ilse Schrama een band met deze plek en wellicht ook een innerlijk conflict over deze omgeving. Ze bevinden zich in een grijs gebied met verdeelde meningen.
In dit project was ik voornamelijk alleen aan het werk. Voor het onderzoek heb ik heel veel mensen gesproken die mij erg hebben geholpen met hun bijdrage aan verhalen over Tata Steel. De vier verhalen van vier verschillende personen waar ik beeld uit heb kunnen halen, heb ik omgezet in een pamflet.
Ik heb gesproken met Mark Rammers, een fotograaf uit Amsterdam die net als ik een enorme fascinatie heeft voor het machtige aanzicht van de staalfabriek. Wekelijks rijd hij naar de noordpier om te werken aan zijn project over de noordpier. Iets aan deze plek blijft hem aantrekken en laat hem daardoor terugkomen.
Beatrijs Bakker kan zich ook vinden in deze fascinatie en woont ook nog eens op de sluis in IJmuiden op een woonboot, vlak naast het grote terrein van Tata Steel. Maar ook al heeft zij die fascinatie, komt er ook enorm veel overlast bij kijken als je zo dichtbij woont.
Natuurlijk moest ik ook een werknemer spreken, en dat was in dit geval Sjoerd Laarhoven, die mij veel heeft verteld over zijn werkzaamheden en de toekomstplannen van Tata Steel om de huidige situatie te verbeteren.
Ik vond het belangrijk om verschillende perspectieven te vinden voor dit project, dan alleen het clichébeeld te geven van Tata Steel wat media ons al geeft. De mensen die hier wonen en werken worden compleet vergeten, en de fabriek wordt alleen maar als slecht en dodelijk afgeschilderd, maar lang niet iedereen in deze omgeving denkt daar zo over. Ik kom al heel lang in IJmuiden en woon sinds een jaar zelf ook in wijk aan zee. Elke dag word ik op de feiten gedrukt wanneer ik naar buiten kijk, of de deur uit stap en de geur van de uitstoot ruik. Toch zou ik hier nooit meer weg willen. Ik heb een connectie met deze plek, ook al zit er een staartje aan. Ik deel deze connectie met de vele die in de IJmond wonen, of de terugkerende bezoeker die vanuit Amsterdam naar de noordpier toe komt rijden. Ik wil deze connectie begrijpen. Waarom vinden vele net als ik het zo fijn en rustgevend in zo een enorm vervuilde omgeving?
Sinds dit project heb ik hele leuke, verhelderende en interessante gesprekken gevoerd met mensen die niet uit de buurt komen of juist wel. Ik heb nu dus ook de visie dit project door te zetten, en meerdere verhalen op dit podium te zetten uit verschillende perspectieven. Want hoe oneerlijk is het om niet te luisteren naar de mensen die echt wat te maken hebben met Tata Steel en deze omgeving. Zij geven een beter beeld dan dat de media ooit zal doen.
2023 © Health Hub Utrecht Design & Support Centre
Ja, ik schrijf me in voor de twee-wekelijkse update van Health Hub Utrecht