Corp Protocol is een sculptuur waarmee Derk Roelofson onderzoek doet naar de processen en algoritmes die langzaamaan steeds meer van ons leven overnemen. Wat gebeurt er als de virtuele realiteit krachtiger wordt dan onze normale realiteit? En wat als we onze lichamelijke ervaring meer en meer vergeten?

future health design

ben ik een
algoritme?

waar gaat het ontwerp over?

Corp Protocol is een sculptuur waarmee ik onderzoek doe naar de processen en algoritmes die geleidelijk steeds meer delen van ons leven overnemen. Wat gebeurt er wanneer virtuele realiteit krachtiger of belangrijker wordt dan onze alledaagse realiteit? En we steeds meer de band met onze fysieke ervaring verliezen? Wat betekent dit voor ons als mens? Kunnen AI-modellen een beeld krijgen van onze menselijkheid? Of kunnen ze dit slechts gedeeltelijk begrijpen? En wat gebeurt er als we deze AI-modellen opnieuw macht en controle toevertrouwen in ons dagelijks leven?

In dit sculptuur refereer ik aan de mythe van Odysseus die aan de mast wordt vastgebonden om weerstand te bieden aan de betoverende stemmen van de sirenen. Met dat beeld speel ik met het idee van de verleiding van technologie, die langzaam van binnenuit onze essentie en ons zelfbeeld als mens vervangt door een abstracte, synthetische versie van wat het betekent om mens te zijn.

 
wat is er sindsdien mee gebeurD?

Sinds de afstudeer expositie op de HKU heeft het werk op GOGBOT Festival 2023 in Enschede gestaan en zal het op de komende Dutch Design Week “Manifestations” Expositie in Eindhoven staan.

 

waar ben je nu mee bezig?

Sinds de HKU expositie ben ik druk bezig geweest met nieuwe ideeën voor sculptuur en video werk, maar ook technisch ben ik opzoek naar nieuwe ontwikkelingen en zit ik in Berlijn om in samenwerking met Anna Uddenberg en andere kunstenaars aan nieuwe sculpturen te werken.

HHU UPDATE

Ja, ik schrijf me in voor de twee-wekelijkse update van Health Hub Utrecht