Mentale problemen onder jongeren nemen de laatste jaren fors toe. Daarom is de app Grow It! ontwikkeld, een initiatief van onderzoekers van het Erasmus MC. De app helpt jongeren om inzicht te krijgen in hun emoties, en gezonde coping strategieën te ontwikkelen. Het doel: de veerkracht van jongeren versterken.

ONTWERP #100 | gezond opgroeien

hoe Jongeren via Een app inzicht krijgen
in hun emoties

wie werkten er aan het project mee?

Vanuit Erasmus MC werkten mee: prof. dr. Manon Hillegers (kinder- en jeugdpsychiater en onderzoeker), prof. dr. Loes Keijsers (ontwikkelingspsycholoog en opvoeddeskundige), dr. Jeroen Legerstee (GZ-psycholoog en onderzoeker) en Michelle Aukes (Promovenda).

Vanuit IJsfontein werkten mee: Annelies Wisse (experience & play designer), Vera Koot (visual ui designer), Simon Groenewolt (developer) en Jan Willem Huisman (mede-oprichter & creatief directeur).

 
waar gaat het ontwerp over?

In de Grow It! app houd je bij hoe je je voelt, als een soort dagboek. Hierdoor krijg je meer inzicht in je emoties, en leer je deze beter begrijpen. Ook krijg je elke dag een leuke challenge, waarmee je punten verdient. Zoals: maak een foto van een kip (waardoor je naar buiten gaat). Of: stuur een kaartje naar je opa en oma (waar je een goed gevoel van krijgt). Zo daagt Grow It! jongeren uit om beter om te gaan met gevoelens als verveling, eenzaamheid en angst.

 

wat is er sindsdien mee gebeurD?

De data van de jongeren die de app gebruiken, wordt met hun toestemming benut voor wetenschappelijk onderzoek. Er zijn drie onderzoeken waarin de app wordt ingezet:

  1. Grow-it! Corona, voor iedereen tussen de 12 en 25 jaar.
  2. Grow-it! Sophia: voor kinderen en jongeren onder behandeling in het Sophia Kinderziekenhuis.
  3. Grow-it! Mario: voor kinderen en jongeren met ouders die psychiatrische problemen hebben.

De voorlopige resultaten zijn veelbelovend: jongeren geven aan dat ze meer reflecteren en stilstaan bij hun gevoel. Bovendien vinden ze het leuk!  De Grow It! app is genomineerd voor de Computable Awards 2021 in de categorie Digitale Innovatie.

 

waar ben je nu mee bezig?

Momenteel werken we aan een stemmingsprofiel, waardoor jongeren realtime kunnen zien hoe zij zich de afgelopen tijd in verschillende situaties hebben gevoeld. Dit bevordert zelfinzicht.

Uiteindelijk willen we de stap maken naar gepersonaliseerde preventie. Zodat we iemand die zich rot voelt een andere opdracht kunnen aanbieden dan iemand die goed in zijn vel zit.

Vooralsnog wordt Grow It! alleen ingezet in wetenschappelijk verband. De uiteindelijke droom? De app gratis voor iedereen beschikbaar stellen in de Appstore.

HHU UPDATE

Ja, ik schrijf me in voor de twee-wekelijkse update van Health Hub Utrecht