BRNLv_fU
sqalU_0w
Stel je voor, je woont over 200 jaar in een stad met de naam ‘Future Food City’. Alles wat je daar eet wordt hyperlokaal geproduceerd. De kleding die je draagt is gemaakt van voedselresten, je schoenen zijn van algen. In ‘Future Food City’ is voedsel en water het nieuwe geld. Met dit project zet Jasper Udink ten Cate mensen aan het denken over de toekomst van onze eetgewoonten en het voedselsysteem. 

ONTWERP #099 | BEWUSTER ETEN EN DRINKEN

VOEDSEL ALS
HET NIEUWE GELD

wie werkten er aan het project mee?

Het project komt uit Creative Chef Studio en is ontworpen door kunstenaar en fooddesigner Jasper Udink ten Cate. In de realisatie fase is en wordt er meegewerkt door Jeroen Prins, Cisco Schepens en Benno Bas.
 

waar gaat het ontwerp over?

The Future Food City is een multidisciplinair project dat onderdeel is van een groter project vanuit mijn studio THE FUTURE FOOD QUEST. 

Dit project is een verhaal over een utopische wereld over 200 jaar waar alle problemen die we nu hebben zijn opgelost. Dat komt omdat we zorg en welzijn, voedselvoorziening en water als de speerpunten hebben gebruikt in deze samenleving. Geld is afgeschaft en de samenleving is in harmonie met ecosysteem de wereld. 

Met dit uitgangspunt heb ik een leefomgeving ontworpen die ik met behulp van tentoonstellingen en proeverijen laat landen bij bezoekers. Idee is door het eten uit die futuristische plek te laten proeven en de bezoeker inwoner te maken van die futuristische plek neemt de kans met 75% toe dat hij/zij het hoopvolle verhaal over een betere wereld kan doorvertellen. Met andere woorden, The Future Food City is een hoopvol verhaal gericht op het collectieve bewustzijn. Als we met elkaar een gelijkende bestemming hebben zullen we ook uiteindelijk op die bestemming uitkomen.

wat is er sindsdien mee gebeurd?

Het project is gestart in 2018 op de Salone del Mobile in Milaan als een klein project waar het verhaal werd verteld aan de hand van een maquette en een mini gerecht. Het is vervolgens opgepikt en is tentoongesteld op London Design 2018, Peking Design 2018 en vervolgens gepresenteerd aan innovatie afdeling NIKE in Portland en het MT van IKEA/INGKA. Daarnaast heeft het project gedraaid als een food performance tijdens de Wereld expo Dubai in het Nederlandse paviljoen en hebben we sculpturen uit de FFC tentoongesteld op NOMAD st Moritz in Zwitserland. Daarnaast hebben we een aangepaste vorm ontwikkeld die het verhaal op scholen brengt. Inmiddels hebben al 1200 + leerlingen het verhaal van de FFC meegemaakt en zijn digitaal inwoner geworden. ( zie de website https://www.thefuturefoodcity.com)

Met het team proberen we het idee/concept in tentoonstellingen te krijgen van meer internationale allure maar vanwege covid is dat helaas gestagneerd. We blijven nu rustig verder bouwen naar een METAVERSE versie van de stad en werken aan een samenwerking met een cateraar om deze ervaring aan te bieden aan de zakelijke markt om op die manier een betekenisvolle ervaring aan te kunnen bieden die leuk en lekker is maar ook bijdraagt aan een betere wereld/mindset.

 

waar ben je nu mee bezig?

We zijn op dit moment in een opstartende fase van een documentaire film THE FUTURE FOOD QUEST. Daarbij zal de Future Food City als porject een rode lijn in de film zijn.

Verder zijn we in onze studio bezig met nieuwe serviezen, schilderijen, muziek en zijn we een KITCHEN CONCERT aan het voorbereiden dat op 23 oktober te zien, horen en proeven zal zijn in het Paard Den Haag. Die avond komt alle disciplines uit de studio samen in een avnvullende show. De Future Food City is ook onderdeel van dat programma.


Foto Credits: Creative Chef Studio