Uniekies is een coöperatief belevingsspel voor 2 tot 6 spelers vanaf 7 jaar. In dit spel worden de spelers de Uniekies en leren kinderen spelenderwijs dat iedereen zijn beperkingen en zijn krachten heeft. Ze ervaren dat ze beperkingen kunnen overwinnen door er slim mee om te gaan en hun krachten te bundelen. Het spel draagt bij aan een positieve beeldvorming van kinderen over beperkingen.

ONTWERP #098 | gezond opgroeien

ieder kind is uniek,
als je ze maar kent

wie werkten er aan het project mee?

Uniekies is mogelijk gemaakt door De Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind en ontwikkeld en uitgegeven door Earth Games in samenwerking met de Speeltuinbende en Panton, ontwerpers voor de zorg. Uniekies is gebaseerd op een afstudeeronderzoek van Janine Innemee voor de TU Delft naar het positief veranderen van de mindset van kinderen over kinderen met beperkingen. Bij de ontwikkeling van het spel hielpen kinderen met en zonder beperking en van verschillende leeftijden met testen en adviezen.

 
waar gaat het ontwerp over?

Uniekies is een coöperatief belevingsspel voor 2 tot 6 spelers vanaf 7 jaar. In dit spel leren kinderen spelenderwijs dat iedereen zijn beperkingen en zijn krachten heeft. Ze ervaren dat ze beperkingen kunnen overwinnen door er slim mee om te gaan en hun krachten te bundelen. Het spel draagt bij aan een positieve beeldvorming van kinderen over beperkingen.

In dit spel worden de spelers de Uniekies. De Uniekies kunnen allemaal iets niet en hebben ook allemaal een superkracht. Alle Uniekies hebben andere eigenschappen. Door slim gebruik te maken van elkaars unieke eigenschappen kunnen zij de speeltuin redden en het water laten stromen!

In het ontwerpproces is er veel aandacht geweest voor de beleving. Ook is het spel zo goed mogelijk speelbaar gemaakt voor kinderen die een beperking hebben. Het spel heeft een eenvoudigere versie met minder prikkels, ene voelbaar spelbord, QR-codes waarmee je de Uniekies kunt beluisteren en het spelverhaal kunt laten voorlezen, een extra grote spelpion en opdrachten waaraan iedereen kan meedoen. Ook kun je met geluidsmunten de geluiden van de waterspeeltuin laten horen. Tevens is Uniekies goed speelbaar voor kinderen en jongeren met een visuele beperking.

 

wat is er sindsdien mee gebeurD?

Uniekies is geproduceerd in Nederland met FSC papier en is te bestellen via www.uniekies.com. Uniekies wordt onder meer ingezet op basisscholen bij de invulling van het thema burgerschap.

 

waar ben je nu mee bezig?

Komende tijd gaan we Uniekies promoten. Dit doen we onder andere door het ontwikkelen van filmpjes die mensen laten zien hoe je Uniekies kunt spelen en op welke manier je het spel in kunt zetten om het gesprek over inclusie te stimuleren. Daarnaast onderzoeken we de mogelijkheid voor de ontwikkeling van een groot Uniekies spel om bij speeltuinverenigingen te spelen. Verder hebben we de ambitie het spel komend jaar in te sturen voor de Verkiezing Speelgoed van het Jaar.

HHU UPDATE

Ja, ik schrijf me in voor de twee-wekelijkse update van Health Hub Utrecht