Vanaf 2025 biedt de helft van de ziekenhuizen gezondere voeding aan patiënten, personeel en bezoekers en vanaf 2030 geldt dit voor alle ziekenhuizen in Nederland.” Staat geschreven in het Nationaal Preventie Akkoord. Sinds februari werken we samen met Anna Zorggroep aan een gezonder voedingsaanbod voor patiënten, medewerkers en bezoekers. Anna heeft de ambitie om leefstijl en preventie op de kaart te zetten.

ONTWERP #096 | bewuster eten en drinken

ook in het ziekenhuis
eten we gezond

wie werkten er aan het project mee?

Medewerkers, patiënten én bezoekers van het Anna Ziekenhuis zijn actief betrokken bij de aanpak “samen een stap gezonder”. Denk aan koks, leveranciers, diëtisten, sportartsen, verplegers, voedingsassistenten en horecamedewerkers die een belangrijke rol vervullen in het project. Dit doen we in samenwerking met SiR Goodwill en studenten van HAS Hogeschool en Hotelschool Maastricht ontwikkelen ook mee.

 
waar gaat het ontwerp over?

Met Gezond Anna willen we een positieve bijdrage leveren aan de gezondheid en vitaliteit van patiënten, medewerkers en bezoekers door goede en gezonde voeding te promoten. De projectnaam samen een stap gezonderis kenmerkend voor de aanpak om zoveel mogelijk partners actief te betrekken in de ontwikkeling en stap voor stap te werken aan een gezonder voedingsaanbod dat bijdraagt aan een beter herstel van patiënten, een gezondere werkomgeving voor het personeel en een gezondere keuze voor bezoekers. 

 

wat is er sindsdien mee gebeurD?

We zijn gestart met een bevlogen team én enthousiaste stagiaires. Samen hebben we de visie op gezonde voeding bepaald, we hebben gebrainstormd over de aanpak en verschillende projectteams zijn gevormd.

We deden een 0-meting, organiseerde een feestelijke kick-off week. De vraag die centraal stond Hoe kan Anna jou nog beter helpen op het gebied van eten en drinken?’ In co-creatie sessies haalde we input op voor verbeteracties. Met al deze informatie gaven we een plan van uitvoer vorm.

Om de benoeming van een nieuwe voorzitter in de raad van bestuur – tevens vaandeldrager van het thema leefstijl en preventie – te vieren én alle 1400 medewerkers te bedanken voor hun inzet werd er getrakteerd. En als wij mogen meedenken kun je een gezonde twist wel verwachten. We trakteerden op een tasje gevuld met vegetarische wraps, groentechips en een handje noten.

 
waar ben je nu mee bezig?

Ondertussen zijn we alweer bezig met de volgende stap naar het inrichten van een gezonder voedingsaanbod in het Anna Ziekenhuis. Vanaf de heropening van de centrale hal op 2 december kiest Anna voor een gezonder voedingsaanbod in de Koffiecorner. We schrappen ongezonde producten uit het assortiment en er komen gezondere alternatieven voor ongezonde producten zoals koek, snoep en gebak. In de inrichting zorgen we dat de mensen ‘genudged’ worden naar de gezondere keuzes, door deze producten vooraan en in het zicht te plaatsen.

 

HHU UPDATE

Ja, ik schrijf me in voor de maandelijkse update van Health Hub Utrecht