FysiekFabriek realiseert hulpmiddelen op maat door mensen met een lichamelijke handicap, zorgverleners en de lokale creatieve- en maakindustrie met elkaar te verbinden. Samen werken zij vanuit een obstakel die mensen met een lichamelijke beperking dagelijks ervaren richting een oplossing die past! Hierdoor wordt de directe hulpvraag omgezet een in mogelijkheid voor participatieve ontwikkeling, groeit en versterkt het lokale netwerken en brengt wederzijds begrip en plezier in het proces.

ONTWERP #095 | meer bewegen en sporten

bewegen met
een beetje hulp

wie werkten er aan het project mee?

Het Kernteam bestaat uit

Ervaringsdeskundige: Marieke van Gastel en Bolan

Ontwerpers; Aurore Brard en Lotte de Haan 

Stichting Fokus; Rianne Cuppen, regiobestuurder zuid Nederland en bestuurder Marco van Es. 

We hebben veel te danken aan voormalig bestuurder; Jeroen Lambriks. 

 

Daarnaast werkten we samen met ontzettend veel enthousiaste deelnemers, zorgverleners, makers en

organisaties in regio Noord-Brabant. 

Namelijk

Uitdagers

Rob, Bianca, Diana en Osja,  Han, Bert, Berry, Henk, Bianca

Makers

Joris,Edwin en Milou TienvierStudio, Kim en Nicola Object Density, Jelmer, Raymond, Stan, Kees, Erik, Julian, André, Tineke, Wouter, Flinn, Luca, René

Zorgverkenners

Jelgo, Iris, Cimmy Lou, Martijn, Brigitte, Isabelle, Tim, Esther, Monique, Martijn, Samantha 

Fokus 

Rianne, Marco, Marcel, Jan-Hein

Support 

Giaida, Iris, Rens, Charlotte, Reitze, Dani, Brechtje 

Coaching en advies 

Minsung, Ron, Marcel, Yvonne, Renate, Jetske, Joost

Documentatie 

Brigitte, Floor en Willie, Ruben

Ambassadeurs 

Jeroen, Gonnie, Sara, Oscar, Annemarie, Hadewych, Mike, Isabelle, Steffie, Erik, Jurre, Joris, Paul, Antonio 

Partners

Gemeente Eindhoven // Fontys Pulsed // Cultuur Eindhoven // Bolster Soft Goods // Eindhoven Engine // Baanbrekers // Stimuleringsfonds en Agis innovatiefonds 

 
waar gaat het ontwerp over?

FysiekFabriek realiseert hulpmiddelen op maat door mensen met een lichamelijke handicap, zorgverleners en de lokale creatieve- en maakindustrie met elkaar te verbinden.

Samen werken zij vanuit een obstakel die mensen met een lichamelijke beperking dagelijks ervaren richting een oplossing die past! Hierdoor wordt de directe hulpvraag omgezet een in mogelijkheid voor participatieve ontwikkeling, groeit en versterkt het lokale netwerken en brengt wederzijds begrip en plezier in het proces. 

“Ik zou wel een persoonlijke ontwerper willen” 

Een prikkelende quote van Marieke van Gastel, zorgde ervoor dat ontwerpers Aurore Brard en Lotte de Haan zich uitgedaagd voelde en ontwikkelde een service waardoor niet alleen Marieke een persoonlijke ontwerper kreeg maar nog veel meer mensen met innovatieve ideeën. FysiekFabriek is nu een service bestaande uit een  werkwijze en netwerk om in co-creatie oplossingen op maat te realiseren met mensen met een fysieke beperking voor obstakels die ze dagelijks tegenkomen. Met de organisatie Fokus, hun cliënten, medewerkers en het lokale netwerk hebben de ontwerpers ingespeeld op het gat in de hulpmiddelenverstrekking. Ze werken nu bijna twee jaar samen om een solide basis te vormen en deze sociale innovatie schaalbaar te maken

https://youtu.be/xUL8I9IE47E

 
wat is er sindsdien mee gebeurD?

Omdat Aurore en Lotte FysiekFabriek een duurzame toekomst wilde geven droegen de ontwerpers de service over aan de organisatie Fokus. FysiekFabriek is nu officieel Fokus FysiekFabriek geworden. De ontwerpers werken samen met de organisatie om een goede implementatie te realiseren. Er is een projectleider geworven om FysiekFabriek te laten landen binnen de organisatie van Fokus en daarna te verspreiden door Nederland. Met dit resultaat zijn alle betrokkenen ontzettend blij en trots. 

Wat minder snel wordt opgepakt zijn samenwerkingen met lokale gemeenten, behalve de gemeente Eindhoven is het nog niet gelukt om samen te werken met andere gemeenten. Ook een ingang vinden bij bijvoorbeeld zorgverzekeraars om alleen maar de mogelijkheden te bespreken is al lastig.   

Ook is het nog steeds een ideaal om de hulpmiddelen die worden uitgevonden open source beschikbaar te maken zodat iedereen ermee aan de slag zou kunnen. Later gaan we daarom ook op zoek naar een open source techneut die kan ondersteunen in het Fokus FysiekFabriek team.waar ben je nu mee bezig?

We werken samen met Fokus aan de integratie van Fokus FysiekFabriek als een service die Fokus naast de ADL assistentie kan aanbieden aan mensen met een fysieke beperking.

HHU UPDATE

Ja, ik schrijf me in voor de twee-wekelijkse update van Health Hub Utrecht