In het licht van een schijnwerper komt een schaduwwereld tot leven. Wat als we onuitgesproken emoties zichtbaar maken? Met haar installatie Self Spot wil media-ontwerper Marieke van der Burg de donkere kanten van het leven uit de taboesfeer halen en letterlijk in het spotlicht zetten.

ONTWERP #086 | gebalanceerd leven

ook de donkere
kant moet belicht

wie werkten er aan het project mee?

Marieke van der Burg, media designer.

 

waar gaat het project over?

Door middel van een spotlicht komt een schaduwwereld tot leven, een wereld die onze menselijke, herkenbare maar vaak niet uitgesproken emoties en gevoelens laat zien. De taboe op het uiten van onze emoties en gevoelens herkennen de meesten van ons maar maakt het uitdrukken hiervan niet vanzelfsprekend. Om de taboe te doorbreken zet Self Spot (2022) onze moeilijkheden letterlijk en figuurlijk in het spotlicht. Elk object in de keuken heeft zijn eigen karaktereigenschappen, emoties en gevoelens, net als wij.

Met een zaklamp kunnen bezoekers schijnen op een keuken waardoor binnen het kader van het spotlicht schaduwen van de objecten zichtbaar worden. Al snel beginnen de schaduwen te leven. Elk object heeft zijn eigen karaktereigenschappen, emoties en gevoelens, net als wij.

 

wat is er sindsdien mee gebeurD?

Onlangs heb ik met trots de HKU Award namens de gemeente Utrecht in ontvangst mogen nemen. Momenteel ben ik aan het touren met Self Spot op verschillende plekken zoals Dutch Design Week, Betweter Festival en LUNA Media Festival Leeuwarden om zoveel mensen deze betekenisvolle ervaring mee te geven en zoek ik naar nog meer mooie plekken om Self Spot tentoon te stellen.

 

waar ben je nu mee bezig?

Ik wil met Self Spot onze emoties en gevoelens een plek in het spotlicht geven en het lijkt me heel tof om dit toegepast te maken op verschillende locaties. Daarnaast is Self Spot een unieke interactieve verhaalmethode die interessant kan zijn voor musea, festivals, bedrijven en scholen.

 

Fotograaf: Marieke van den Burg