Om waardig te kunnen sterven, plannen steeds meer mensen hun eigen dood. Maar bij dementie is dat lastig. De  patiënt moet aantonen dat er sprake is van ondraaglijk lijden. Dat lukt vaak niet meer als het zover is. De Planned Death Company van Marije de Haas zwengelt het debat hierover aan. De Diagnosekit, Timeline en Plug zijn drie tools die een zelfgekozen einde bij dementie toch mogelijk maken, zonder artsen en familieleden in het nauw te brengen.

ONTWERP #080 | waardig sterven

niet vergeten doodswens

wie werkten er aan het project mee?

Marije de Haas

 
waar gaat het ontwerp over?

Om waardig te kunnen sterven, plannen steeds meer mensen hun eigen dood. Maar bij dementie is dat lastig. Een verzoek om euthanasie moet bevestigd worden bij het gewenste moment van overlijden, en de patiënt moet aantonen dat er sprake is van ondraaglijk lijden. Dat lukt vaak niet meer als het zover is. De Planned Death Company van Marije de Haas zwengelt het debat hierover aan. De Plug is een concept voor een programmeerbare wilsverklaring die een zelfgekozen einde bij dementie toch mogelijk zou kunnen maken, zonder artsen en familieleden in het nauw te brengen.

 
wat is er sindsdien mee gebeurD?

Oorspronkelijk was De Plug onderdeel van Marije’s doctoraal onderzoek “Using design to encourahe conversation about euthanasia in dementia”. Sindsdien is De Plug gebruikt als conversatie-starter in verschillende contexts, bijvoorbeeld door de KNMG bij hun rondetafel discussies over dit dilemma, en bij Pakhuis De Zwijger, als trigger bij het debat van Henk Blanken “Mijn dood is van mij”, bij de Dutch Design Week in 2019 en bij de NuTech conferentie van Exit International ter discussie van technologie in einde-leven kwesties.

 
waar ben je nu mee bezig?

Ik werk nu aan toegepaste gedachte-experimenten. Hoe het vormgeven van ethische dilemma’s kan helpen het debat omtrent moeilijke kwesties toegankelijk(er) te maken.

Foto Credits: