Let’s grow flowers not walls is een groeiend community borduurproject onder leiding van beeldend kunstenaar en HKU docent Jolanda Schouten waarbij mensen uit alle windstreken samen borduren aan een serie grote tuintapijten. Met draden vertellen we verhalen. Borduursteken hebben een geschiedenis en betekenis die verbonden zijn aan je cultuur, je identiteit, aan wat je van je moeder of je oma je geleerd hebben. Door samen een tuintapijt te maken, bouwen we aan een community van bewoners uit Utrecht; oude en nieuwe.
We werken samen met Stichting Welkom in Utrecht (Schouten werkt onder andere samen met bewoners van het AZC, Noodopvang Utrecht, met Crafts Council Nederland en worden gastvrij ontvangen in het Refectiehuis van Maria van Pallaes (Utrechts Monumenten Fonds), De Bibliotheek Neude, A Beautiful Mess (restaurant AZC Joseph Haydnlaan) en RAUM Berlijnplein. En werden vriendelijk ondersteund door Kunstmanifestatie CAREFULL(Art Utrecht), Gemeente Utrecht en Mondriaan Fonds.
We werken met een klein, meest vrijwillig, projectteam bestaande uit Caitlin Chong (alumna HKU Fine Arts, Ghadir Aghbari (Jemen, Bachelor management Gaz&Oil), Eline en Fatima van Welkom In Utrecht, Mounia Shismeh (vrijwilliger en wonderbaarlijke borduurster van Marokkaans Fez borduren), en hulp bij van alles door Bassam, timmerman/fotograaf (Syrië), Abdullah (Syrië) fotograaf en al 10 jaar onderweg, en vooral de kinderen, hun moeders en vrouwen uit AZC Joseph Haydnlaan , Noodopvang en Oekraïense vrouwen in Utrecht, van waar uit zich een nieuwe harde borduurkern begint te vormen (Oliva, Annemarie, Lidia en Olga) en die meer dan 100 mede-borduurders in sept en oktober in vele door ons georganiseerde borduursessies in de stad waaronder studenten Master Kunsteducatie, studenten Fine Arts, V.O. leerlingen Oosterlichtcollege, bezoekers Open Monumentendag, bibliotheekbezoekers, kunstpubliek, buren, tuinders.
In het project borduren mensen uit alle windstreken gezamenlijk aan een serie grote tuintapijten, geïnspireerd op het antieke Perzisch tuintapijt waarop doorgaans de ideale tuin verbeeld wordt.
Mensen die in Nederland een nieuw leven willen beginnen en al een heel leven met zich meedragen, vertellen met borduursteken, draden, kleuren en patronen hun geschiedenis. Een geschiedenis die verbonden is aan cultuur en identiteit. Ook wij in Nederland zijn onderdeel van een borduurgeschiedenis. Die zijn we een beetje vergeten of vonden we lang truttig. Door met een divers gezelschap tuintapijten te maken, wordt er een community gebouwd van bewoners uit Utrecht: oude en nieuwe bewoners.
Wat in augustus 2021 begon als een project van 4 dagen (i.s.m. Kunstwerkplaats De Vrijstaat, waar Jolanda Schouten een artist-in residence- was), met de kinderen en hun moeders woonachtig in het AZC Utrecht is uitgegroeid tot een project waar een veelheid aan inwoners uit de stad Utrecht, studenten, collega kunstenaars, gezinnen, buren en toevallige voorbijgangers aan mee borduurden.
Een verhaal van plezier, van borduurtaal, van aandacht voor materiaal en voor elkaar. Van tegenkracht en tegengeluid.
Het tuintapijt waar kunstenaar Jolanda Schouten de basisschildering voor maakte op antiek Hollands Linnen is door meer dan 100 mensen aan geborduurd. Bloemenpatronen, florale motieven die we maakten en leerden tijdens De 10 daagse Borduurschool waarin borduursters uit onze eigen borduurcirkel workshops gaven en we masterclasses kregen in Goudborduren,(door kunstenaar Desireé Hammen) Het Marker Roosje (eiland Marken, door borduurster Martine in ‘t Hull) en Palestijns/Jordaans Borduren (door fotograaf en researcher Fatima Abbadi)
Het bloementapijt is 900 cm lang. We vlogen over de stad met ons Vliegen Tapijt en borduurden elke zaterdagmiddag in september/oktober op een openbare plek in de stad.
Vandaag gaven we een workshop aan HKU School of Creative Transformation waarin we al bordurend spraken over dingen die er misgaan in een creatief proces. Tijdens een potluck diner met onze ‘harde’ kern bespreken we hoe we verder gaan. Want verder gaan we!
We werken aan een mooie Vliegende Tapijt presentatie van ons 900 cm lange Let’s grow flowers not walls tuintapijt waarbij we alle borduurders in het licht zullen zetten. We werken concreet toe aan een borduurevenement rondom 8 maart Internationale Vrouwendag in de Stadschouwburg Utrecht.
We dromen over het uitbrengen van een boek, een film of een ander medium waarin we de verhalen die van elke borduurder verbonden zijn via het Vliegend Tuintapijt kunnen vertellen. Een eigen verhaal, geschiedenis vanuit je stad, je geboorteland, je familie, dat wat je hebt meegekregen en hebt meegemaakt. In zwaarte én in lichtheid.
2023 © Health Hub Utrecht Design & Support Centre