Het Utrechts requiemproject bestaat sinds 2017.  Inclusie staat centraal. Verhalen van mensen wier stem zelden of nooit gehoord wordt vertellen we in hoogwaardig artistieke producten. Door een concertreeks en via deelname aan workshops. Het mes snijdt aan 2 kanten; kennismaking met cultuur én participatie mogelijk maken. In komende en vorige editie  ging het om mensen met een psychische kwetsbaarheid.

lONTWERP #071 | gebalanceerd leven

CONCERTEN DIE UITNODIGEN TOT DELEN
VAN ERVARINGEN

wie werkten er aan het project mee?

Aan het project werkten veel mensen mee in de  verschillende fasen van het project.

4 componisten,4 instrumentalisten, 4 zangers, tekstschrijver, 6 hoofdpersonen, producent, begeleiders vanuit Lister, de Tussenvoorziening, Altrecht, vrijwilligers van buurtpodia, 8 kunstenaars en 25 deelnemers aan de workshops.

Daarnaast nog vormgevers, fotograaf, PR en andere ondersteuners. Plus artistieke leiding.

 
waar gaat het ontwerp over?

Het gaat hier om een reeks klassieke concerten waarin de levens van mensen met een psychische kwetsbaarheid centraal staan. Zelf zijn zij ook onderdeel van het concert. We trekken langs 25 verschillende podia in de provincie en binnen de GGZ. Het concert nodigt uit tot het delen van eigen verhalen. Daarom zit er een uitgebreid workshopaanbod aan vast. Publiek ( vnl uit de doelgroep) kan gedurende een aantal weken werken met een kunstenaar om hun verhaal van een kunstvorm te voorzien. De uitkomst van al die workshops wordt gepresenteerd op speciaal daarvoor belegde avonden én is onderdeel van het laatste concert van de reeks in TivoliVredenburg. Die presentaties zijn voor anderen opnieuw aanleiding om zich op te geven voor een workshop. De bedoeling is dat er zo ‘een ketting’ ontstaat.

 

wat is er sindsdien mee gebeurD?

We hebben inmiddels 3 edities achter de rug waarvan 1 met de workshops. Dat zijn we nu aan het uitbouwen samen met verschillende partijen uit het sociale domein. We gaan ook samenwerken met STUT. Een vierde editie is in de maak en we hebben subsidie aangevraagd bij het fonds cultuurparticipatie om eea te borgen. Aandachtspunt is vooral de bemiddeling tussen de verschillende partijen waardoor de doelgroep zijn weg kan vinden.

 

waar ben je nu mee bezig?

We willen heel graag verder, er is veel draagvlak vanuit het sociale domein, ook binnen de GGZ. Volgende stap zou zijn een samenwerking met partijen betrokken bij ADSU. Maar helaas is een tweejarige subsidie afgewezen.

HHU UPDATE

Ja, ik schrijf me in voor de twee-wekelijkse update van Health Hub Utrecht