In de sculpturale installatie ‘Tracing the Body’ wordt de bezoeker uitgenodigd om het eigen interne lichaam te observeren, en tekeningen te maken van wat daarbij wordt aangetroffen. Deze tekeningen vormden vervolgens het startpunt voor nieuwe kunstwerken.

ONTWERP #069 | gebalanceerd leven

Hoe het leven
ons lichaam tekent

wie werkten er aan het project mee?‘

‘Tracing the Body’  is een project van Eva Spierenburg, met medewerking van Emmie Liebregts, Jeltje Schuurmans en Natalia Ossef. De twee tentoonstellingen vonden plaats binnen de context van de Kunstmanifestatie CareFull, in ProjectSpace Lokaal en AG, Ruimte voor nieuwe kunst en media.

 

waar gaat het ontwerp over?

Ons lichaam herbergt veel waardevolle informatie: het draagt de sporen van dagelijkse gebeurtenissen en trauma’s, speelt een grote rol in onze verbinding met anderen, en weet vaak meer dan ons hoofd wil erkennen.

In de sculpturale installatie ‘Tracing the Body’  wordt de bezoeker uitgenodigd om het eigen interne lichaam te observeren, en vorm te geven aan wat daarin ligt opgeslagen. Zoals spanning en emoties die ontstaan door gebeurtenissen in de samenleving, of sporen van persoonlijke ervaringen die al lange tijd worden meegedragen. Door deze sporen te tekenen, ontstaat er gaandeweg een collectief archief van onze lichamelijke ervaringen.

Voor ‘Tracing the Body, Chapter 2’  nodigde ik kunstenaars Emmie Liebregts, Natalia Ossef en Jeltje Schuurmans uit om, samen met mij, te reageren op de uitkomst van ‘Chapter 1’. Vluchtige momentopnames uit de tekeningen van bezoekers nestelen zich in nieuwe kunstwerken.
‘Tracing the Body, Chapter 2’  combineert bijdrages van de vier kunstenaars met een nieuwe versie van de oorspronkelijke interactieve installatie.

 

wat is er sindsdien mee gebeurD?

De tekeningen die tijdens ‘Tracing the Body, Chapter 1’  zijn gemaakt, vormden het startpunt voor de tweede tentoonstelling, die een maand later plaats vond. Ik heb de deelnemende kunstenaars uitgenodigd om naar eigen inzicht te reageren op de tekeningen, in een medium naar keuze. Natalia Ossef heeft bijvoorbeeld een serie werken op papyrus gemaakt waarin heling centraal staat. Ze combineert fragmenten uit tekeningen van bezoekers met de eeuwenoude symboliek en helende kracht van de zonnevlecht, de Solar Plexus.

Ook Jeltje Schuurmans heeft zich in haar werken voor ‘Chapter 2’ gericht op heling, in reactie op de getekende pijn en zwaarte. Daarbij constateert ze dat er in een proces van heling ook altijd iets gewelddadigs zit. Schuurmans maakte een aantal sculpturen gebaseerd op vormen uit de tekeningen, en een performance.

Emmie Liebregts heeft haar sculptuur o.a. gebaseerd op een tekening waarin een hoofd lijkt weg te smelten. Keramieken lichaamsdelen lijken bijna te verdrinken in een tapijt.  Zij vond herkenning in de tekeningen waar veel knellende punten in het lijf naar voren kwamen drijven.

Zelf probeerde ik de tekeningen van bezoekers te begrijpen door ze te relateren aan mijn eigen lichaam en tekeningen. Ik heb een aantal van de getekende vormen geïntegreerd in objecten die je zou kunnen zien als attributen of kleding; geladen met het ongemak, de pijn of emotie van de tekenaar. Met deze attributen zou je als het ware iemand anders fysieke ervaring even kunnen dragen, om het tot je eigen lichaam te relateren.

 

waar ben je nu mee bezig?

De tentoonstelling van Chapter 2 is nog maar net geëindigd, en heeft veel mooie gesprekken en nieuwe tekeningen van bezoekers voortgebracht. Nu is het tijd voor reflectie, en ga ik overwegen of en hoe het project een vervolg krijgt. 

Hoe dan ook blijft het lichaam, en de sporen van ervaringen die het met zich meedraagt, een centraal  thema binnen mijn werk.

HHU UPDATE

Ja, ik schrijf me in voor de twee-wekelijkse update van Health Hub Utrecht