Wipwap Park 2kopie
Overzicht park

Depressie is een ziekte die iedereen kan treffen, toch rust er nog steeds een taboe op het onderwerp. Laura Hoogenstraaten wilde met Out of Order dat taboe doorbreken en bespreekbaar maken met een speeltuin. Normaliter de plek voor zorgeloos plezier, maar hier is de glijbaan onbereikbaar. De zwarte, disfunctionele toestellen visualiseren de verlammende gevoelens die bij een depressie komen kijken.

ONTWERP #067 | groener spelen en recreëren

als spelen even
geen optie is

wie werkten er aan het project mee?

Het bouwen van het werk is mede mogelijk gemaakt door Wil Hoogenstraaten.

 
waar gaat het ontwerp over?

In onze samenleving waarin alles mooi en geweldig moet zijn, waar we alles kunnen bereiken als we er maar hard genoeg voor werken en waar geluk het hoogste goed is, verschuilt zich ook een ziekte: depressie. We leven tegenwoordig in een samenleving waarbij geestesziektes steeds vaker voorkomen en waarbij de leeftijd waarop het zich manifesteert ook steeds meer naar beneden gaat. Het blijft lastig om een gesprek te starten over dit onderwerp, vaak door onwetendheid, schaamte en angst voor onbegrip.Ik ben voor mijn afstudeerproject op zoek gegaan naar het toegankelijk- en bespreekbaar maken van deze ontwrichtende en onzichtbare ziekte. Mijn doel was om een meer voelbare en visuele expressie te ontwikkelen die iedereen wél kan begrijpen. Ik ben gaan zoeken naar een plek binnen onze samenleving die we allemaal kennen en die juist niet wordt geassocieerd met een depressie. Een plek die het contrast vergroot tussen het plezier en het genot van het leven en het lijden van mensen met een depressie en kwam uit bij een speeltuin. Mijn project Out of Order is een speeltuin als metafoor voor vrolijkheid en zorgeloosheid, getransformeerd in een groep zwarte disfunctionele speeltoestellen. Deze toestellen laten de toeschouwer de onmacht, ongemakken en de strijd van een depressie zelf ervaren.

De ervaring die ik hiermee heb gecreëerd roept begrip op en zet aan tot een dialoog.

 
wat is er sindsdien mee gebeurd?

Het werk Out of Order is tentoongesteld tijdens de tentoonstelling Chronic Health (in samenwerking met Philips, Maxima Medisch Centrum, Waag Society, Dutch Design Foundation en Stimuleringsfonds voor de creatieve industrie) van de Embassy of Health op de Dutch Design week. Deze tentoonstelling had als doel om bezoekers te betrekken en om te discussiëren over de dilemma’s binnen de gezondheidszorg, het zoeken van oplossingen en het voorstellen van alternatieven en mogelijkheden om deze dilemma’s aan te pakken.

Ook heeft het werk nog als decor gefunctioneerd in een theatervoorstelling waarbij een interactie tussen de speeltoestellen en de acteurs de moeilijkheden van het verliezen van een geliefde laten zien.

 
waar ben je nu mee bezig?

Voor het project Incoherence van Claire Adams heb ik het decor ontworpen en gebouwd. Het project is geïnspireerd door de ervaring van het leven in onze diep tegenstrijdige moderne samenlevingen – en toch vasthoudend aan de illusie van onze autonomie en zelfbeschikking – toont Incoherentie de interne strijd waarmee we allemaal te maken krijgen bij het proberen om onder deze omstandigheden gezond te blijven. Deze voorstelling is een artistieke uitdrukking van verschillende interne conflicten, die de vorm aannemen van een muzikale en theatrale dialoog tussen stem en viool. Met hun composities leiden Nicoline Soeter, Fran Barajas, Ximo Tarín Micó en Jesús Castañer de luisteraar in een gekmakende, maar zeer intrigerende esthetische wereld. Deze stukken zullen in september 2022 ook in de vorm van een album worden uitgebrachtBuiten het projectIncoherenceben ik nu een UX trainee bij Yacht. Als UX trainee volg ik een driejarig innovatief talent programma, waarin ik gestimuleerd word om mezelf te ontplooien tot een zelfbewuste vakspecialist met management skills. In dit traject vervul ik diverse posities bij verschillende organisaties en neem ik deel aan een uitdagend ontwikkelingsprogramma dat bestaat uit trainingen, assignments “on-the-job” en coaching. Vanuit Yacht ben ik momenteel gedetacheerd naar de Jumbo, waar ik als UX designer aan het werk ben. Ik maak deel uit van een scrum team en samen met hen ben ik verantwoordelijk voor het gehele zoekgedeelte van de Jumbo website. Ik zorg ervoor dat de user experience binnen dit domein zo goed mogelijk is. Om dit te kunnen bereiken doe ik onderzoek naar de bottlenecks van de gebruikers door middel van interviews en usability tests om zo deze bottlenecks in kaart te brengen en om vervolgens een optimale gebruikservaring te kunnen creëren.

Foto Credits: