In Nederland hebben naar schatting 290.000 mensen dementie, waarvan 70% thuis woont. Zorgen voor iemand met dementie vraagt veel van professionals en mantelzorgers. Deze VR-beleving geeft een levensecht beeld van deze ziekte en laat de gebruikers ervaren hoe confronterend het is om door dementie je grip op je leven te verliezen. Het doel: zorgprofessionals, mantelzorgers en vrijwilligers inzicht geven in de belevingswereld van mensen met beginnende dementie zodat zij betere zorg kunnen verlenen.

ONTWERP #066 | gelukkig oud worden

virtueel ontdekken
wat dementie
eigenlijk betekent

wie werkten er aan het project mee?

Het project is ontwikkeld door stichting Into D’mentia, Beleef Dementie en IJsfontein. Vanuit IJsfontein werkten mee: Pia Christiansson (projectmanager interactieve ruimtes), Raimond Reijmers (strateeg interactieve ruimtes), Joram van Loenen (visual designer), Martijn Bon (visual designer), Jorrit de Vries (developer) en Frank Hermes (developer).

 
waar gaat het ontwerp over?

Het ontwerp baseert zich op Into D’mentia: de cabine, waarin je in de schoenen stapt van iemand met beginnende dementie. Je bent actief bezig: je ziet, doet en denkt als iemand met beginnende dementie. Zo ervaar je de verwarring, onzekerheid en desoriëntatie die mensen met dementie dagelijks hebben. Tussen 2012 en 2022 heeft deze rondreizende cabine meer dan tienduizend zorgprofessionals, vrijwilligers en mantelzorgers inzicht gegeven in de belevingswereld van mensen met beginnende dementie.

 

wat is er sindsdien mee gebeurD?

Om meer mensen te bereiken, ontwikkelden we in 2021 een VR-versie van de oorspronkelijke beleving. Dankzij 4D filmtechniek loopt de mantelzorger nu écht bij jou door de ruimte. Herinneringen zweven om je heen. Een innerlijke stem reageert met de gedachten van iemand met dementie. Ook maakten we een tweede VR-beleving over de gevorderde fase van dementie. Terwijl je de grip op de werkelijkheid verliest, hebben de mensen die voor je moeten zorgen het moeilijk met elkaar. Beide belevingen zijn onderdeel van trainingen voor mantelzorgers of zorgprofessionals, en inmiddels kent de eerste VR-beleving ook een Deense versie.

 

waar ben je nu mee bezig?

Er is internationale interesse voor de VR-belevingen. Momenteel zijn we in gesprek over de mogelijkheden.