Caravan Crew zijn jongvolwassenen die middels creativiteit levensthema’s onderzoeken met elkaar.
Vervolgens zetten ze creatieve activiteiten op voor andere jongvolwassenen rondom deze levensthema’s = peer to peer. Ze opereert zowel fysiek vanuit de caravan als in haar eigen ontwikkelde online festival wereld. De crew is heel inclusief. Juist de verschillende achtergronden en situaties, verrijken de perspectieven van de crewleden.

ONTWERP #065 | gebalanceerd leven

hoe jongeren creatief
van Elkaar kunnen leren

wie werkten er aan het project mee?

Naast veel kunstenaars en coaches, werken samen met oa LKCA, The Fizz, Dock, verschillende scholen, Gezondheidspact, Zimihc, Johannescentrum, Groene Lint, Masterpeace, Salaam Art, Social collective, Cultuurplatform Overvecht, 030Office, Utrecht in Dialoog, Wijkleerbedrijf Overvecht, Startblok en diverse hogescholen en MBO’s.

 
waar gaat het ontwerp over?

Het gaat over Creative Community Building. Door samen creatieve producten te maken, zowel activiteiten als objecten, kan iedereen een onderdeel zijn van het proces. Het peer to peer werken zorgt voor herkenning van levensstijlen en problematiek. Temeer omdat de crew een inclusieve beweging is waar iedere jongvolwassene met eigen levenssituaties, een rol kan spelen. Dit noemen we ‘Serious Fun’ = speelse creatieve activiteiten die over serieuze onderwerpen gaan. Ook wel ‘dingen doorhebben zonder dat je het doorhebt’.

We zetten naast creativiteit ook coaching en bewegingsvormen in. En we opereren vanuit een ‘neutraal speelveld’ met de pijlers gelijkwaardigheid, spelen, creativiteit, neutraliteit en veiligheid zijn.

 

wat is er sindsdien mee gebeurD?

In 2021 is de eerste prototype gelanceerd: CC 1.0. Toen uitproberen, aanpassingen door covid maatregelen wat heeft geleid tot onze prachtige online wereld, en nog meer uitproberen met de jongeren. Inmiddels zijn we beland met de prototype CC 3.0 We hebben samen met de jongeren veel geleerd en zijn nu klaar om het concept op te schalen naar meerdere caravan crews in Nederland en daarbuiten. Zoals te lezen valt, zijn we gek op samenwerkingen.

Overal waar we onze creatieve activiteiten opzetten, doen we dat het liefst met lokale samenwerkingspartners.

 

waar ben je nu mee bezig?

Momenteel zijn we met het nieuwe studentencomplex, The Fizz (Overvecht, Utrecht) aan het samenwerken omdat zij behoefte hebben aan interne community building…dan ben je bij ons aan het juiste adres!