Welk ledemaat zou jij aan jezelf toevoegen, als het kon? If I had a tail is een speculatief project over hoe het menselijk lichaam uitgebreid zou kunnen worden met technologie, gestart vanuit de vraag hoe een prothesemaker ook iets zou kunnen bijdragen voor mensen die geen ledematen missen.

ONTWERP #060 | gebalanceerd leven

zou een staart ons meer in balans houden?

wie werkten er aan het project mee?

If I had a tail is ontstaan als opdracht van de Design Academy Eindhoven, voor de IJslandse prothesemaker Össur, Het concept, ontwerp en uitvoering zijn van Onno Dijkhuis, toen tweedejaars student aan de DAE.

 
waar gaat het ontwerp over?

Als ik een ledemaat zou kunnen toevoegen, zou ik een staart willen hebben. Om even op te zitten, om mezelf vast te houden als ik moet staan in de trein, of simpelweg als statement. Toen vanuit Össur de opdracht kwam om een ontwerp te maken waar iedereen gebruik van zou kunnen maken – niet alleen mensen met een prothese – bleek dat bij uitstek het moment om dit idee werkelijkheid te maken. Als je de staart draagt reageert deze op de bewegingen die je maakt, zo is hij altijd in balans met de drager, als een soort dans tussen mens en robot. Echter, ik heb er ook veel commentaar op gehad. De staart is simpelweg “raar” en “vreemd” genoemd, maar ook een “furry sex object”. Dat heeft bij mij en in gesprek met anderen de vraag doen rijzen: wat zou jij dan willen toevoegen aan je lichaam?

 

wat is er sindsdien mee gebeurD?

Het project was te zien op de Embassy of Health op de Dutch Design Week, en is als onderdeel van een bundel gepresenteerd aan de medewerkers van Össur. Daarnaast is het de inspiratie voor If I had a tail, part II.

 

waar ben je nu mee bezig?

Na een 3 jaar durende pauze om Psychologie en Technologie te studeren, zal If I had a tail de basis vormen voor een van mijn afstudeerprojecten voor de DAE met als werktitel If I had a tail, part II. Dit project zal dieper ingaan op de symbiose met een nieuw lichaamsdeel, zoals hoe je deze met je bewustzijn zou kunnen besturen. 

HHU UPDATE

Ja, ik schrijf me in voor de twee-wekelijkse update van Health Hub Utrecht