De ADS-spiegel ondersteunt op een empathische manier bij de algemeen dagelijkse structuur. Door het spiegelen van handelingen als tandenpoetsen, haren kammen, gezicht wassen, afdrogen en scheren. Op een zachte manier worden mensen met dementie aangezet tot het doen van een handeling.

ONTWERP #052 | gelukkig oud worden

spiegelen geeft Structuur bij dementie

wie werkten er aan het project mee?

Ontwerper en ontwikkelaar Gerjanne van Gink (founder)

Boyd Rotgans (RNDR), Esther Bouwma (Katpatat) en Soyun Park (RGB Dog) 

Zorginstellingen: Omring, Hanneke Bonfrer, Drie Gasthuizengroep en Zorgbalans

De ADS-thuis is gerealiseerd met dank aan het Stimuleringsfonds, Bouwen aan Talent. 

 

waar gaat het ontwerp over?

Als productdesigner en verpleegassistente ontwikkeld Gerjanne van Gink de Alzheimer Empathy collectie. De collectie helpt mensen met Alzheimer door middel van smart products, op een empathische manier langer de regie te behouden over hun eigen leven,  en verbetert daarmee het welzijn. De ADS-spiegel is een van deze producten. De ‘ADS-spiegel’ is een spiegel die op een empathische manier ondersteuning biedt in de Algemeen Dagelijkse Structuur van mensen met Alzheimer.

Wanneer de gebruiker de tandenborstel pakt is er op of naast de spiegel een filmbeeld te zien waar de gebruiker zich aan kan spiegelen. In de zorg noemt men dit mirroring, het voordoen van handelingen. De spiegel ondersteunt de gebruiker in tandenpoetsen, wassen, afdrogen en haren kammen.

De ADS-spiegel ondersteunt op een empathische manier met deze handelingen. Op een zachte manier worden mensen met dementie aangezet tot het doen van een handeling.

 

wat is er sindsdien mee gebeurD?

De ADS-spiegel is in volle ontwikkeling en van oorsprong een smart mirror. Tijdens de testfase ontwikkelde wij een app waarop zorg personeel tijdens Corona kon testen.

De app die met een iPad op de spiegel wordt bevestigd werkt zo goed dat we nu eerst werken aan de ADS-thuis en de ADS-sensor. Deze producten zijn betaaldbaarder wat voor de zorg heel goed is. De smart mirror wordt daarna gerealiseerd wanneer er voldoende vraag naar is.

 

waar ben je nu mee bezig?

De ADS-thuis en de ADS-sensor.

Studio Gerjanne van Gink – Empathic design for an inclusive society

www.gerjannevangink.nl