Met veel succes speelde dit jaar de theatervoorstelling over mentale gezondheid Glimlach en zeg dat het goed gaat op middelbare scholen in Utrecht en omgeving. De voorstelling is gemaakt en gespeeld door vier tweedejaars studenten HKU Docent Theater en 2 studenten van MBO PACT+ Amsterdam onder begeleiding van Live Your Story.

ONTWERP #051 | gezond opgroeien

theatervoorstelling
over mentale gezondheid

wie werkten er aan het project mee?

HKU Student-makers: Annastasia Kah, Jannah Roovers, Moreen Crandel, Kayleigh Veltrop, Mathilde den Draak en Moos Wurms.

Live Your Story regie: Riff Roozeboom, Sarah Schaeffer

HKU-begeleiding en ondersteuning: Wilfred Hermkens, Anne de Veij, Anita Zinser

 
waar gaat het ontwerp over?

Thema’s als depressie, vastlopen, piekeren, stress of een laag zelfbeeld komen aan bod in Glimlach en zeg dat het goed gaat. De voorstelling geeft handvatten in hoe mild te zijn voor jezelf, zorg te geven aan de ander en hulp te vragen als het niet goed gaat. Het belangrijkste is dat het publiek ervaart: deze verhalen zijn overal. We dragen het samen. Glimlach en zeg dat het goed gaat is mede gebaseerd op persoonlijke verhalen van de zes jonge spelers van HKU en is daarom een voorstelling gemaakt door en voor jongeren. De eerlijke en lichte manier waarop persoonlijke verhalen met de leerlingen gedeeld worden, maken het onderwerp herkenbaar en makkelijker bespreekbaar in de klas.

 

wat is er sindsdien mee gebeurD?

Vorig jaar maakten studenten in dit project SOLO, een voorstelling over eenzaamheid. Dit jaar werd gekozen voor het thema mentale gezondheid. De toegankelijke en muzikale voorstelling Glimlach en zeg dat het goed gaat voor leerlingen van 13 tot 17 jaar werd 22 keer gespeeld tussen de leerlingen, in de veilige omgeving van hun klas.

 

waar ben je nu mee bezig?

Docenten en leerlingen reageerden heel positief op de voorstelling en de openheid die dit bracht in de klas. Volgend jaar wordt een nieuwe voorstelling gemaakt, met een nieuw maatschappelijk thema dat bij de beleveniswereld past van deze doelgroep.

HHU UPDATE

Ja, ik schrijf me in voor de twee-wekelijkse update van Health Hub Utrecht