221109128
221109014
Marres Training the Senses: Performing Work met Philippine Hoegen, Nirav Christophe en Carolien Stikker

In deze performatieve workshop, trainden we het ‘zintuig van het zelf’, en keken we naar wie we zijn als we ‘op/aan het werk’ zijn. Met behulp van technieken als voice dialogue, schrijfoefeningen en performatieve gebaren gingen we op zoek naar wie we zijn als we werken, maar ook naar welke versie van ons door deze – vaak meer dominante stem – in de schaduw komt te staan.

ONTWERP #042 | prettiger leren en werken

zorgprofessionals als performance kunstenaars

wie werkten er aan het project mee?

Philippine Hoegen, Nirav Christophe, Carolien Stikker i.s.m. Marres Huis voor Cultuur

 
waar gaat het ontwerp over?

Een advocaat die haar cliënt verdedigt en een instrumentmaker die een viool stemt, zullen hun activiteit hoogstwaarschijnlijk werk noemen, terwijl de musicus die diezelfde viool bespeelt of een buikdanseres die het podium opgaat, hun werk waarschijnlijk performance zullen noemen. De meesten van ons zouden het niet moeilijk vinden om de prestaties van de laatste twee als werk te zien, maar we hebben er misschien niet bij stilgestaan dat het meeste werk dat we allemaal doen op de een of andere manier een performance is, en dat we de neiging hebben een beroep te doen op verschillende versies van onszelf om dat werk te doen.

In deze sessie Training the Senses trainen we het zintuig van ons zelf, waarbij we kijken naar wie we zijn als we werk verrichten. Het is gewijd aan de werkpraktijken en gebaren van iedereen en iedereen in welke vorm van werk dan ook. In de sessie gaan we op zoek naar, en geven we het podium aan, een of meer van onze werkende zelven, met behulp van technieken als voice dialogue en polyfonie, performatieve oefeningen, belichaming en interactie. In de loop van de sessie besteden we speciale aandacht aan het verzamelen, opslaan en delen van deze zelfbeelden in schrift, beeld en beweging.

TRAINING THE SENSE OF OUR SELVES: PERFORMING WORK is een samenwerking met Marres Huis voor Cultuur, Maastricht, binnen hun serie Training the Senses.

https://marres.org/programmas/training-the-senses-performing-work/

 
wat is er sindsdien mee gebeurD?

Op dit moment werken we aan de film. Deze wordt geknipt zodat alleen de actrices zichtbaar zijn. Het resultaat wordt een polyfonisch gesprek tussen de ‘werk-versies’ en van de zelven die door die versies in het gedrang komen, van de groep van 25 mensen, vertolkt door twee actrices. Deze zal met alle participanten worden gedeeld.

 

waar ben je nu mee bezig?

TRAINING THE SENSE OF OUR SELVES: PERFORMING WORK is onderdeel van het project Performing Working, Het artistiek onderzoeksproject Performing Working onderzoekt enerzijds de verborgen performativiteit van werksituaties zoals een ziekenhuis – de emotionele, affectieve prestaties die worden verwacht van zorgpersoneel om de vele verschillende rollen te vervullen die het werk vereist-, en evenzeer van het niet-personeel: het werk dat gemoeid is met het vervullen van de rol van patiënt. 
Anderzijds kijkt Performing Working naar de vele facetten van het werk dat bij (performance)kunst komt kijken, en probeert het de – vaak onzichtbare – arbeid van (performance)kunstenaars en kunstwerkers te beschrijven, en de vele rollen die ook zij moeten aannemen om in het complexe veld te werken, om erachter te komen wat er nodig is om dit werk te doen en wat dit werk duurzamer kan maken. 

Performing Working is een transdisciplinaire samenwerking van twee kunstlectoraten (HKU en Avans) met een academisch ziekenhuis (UMCU) en een culturele presentatie instelling (Marres, Huis voor Hedendaagse Cultuur), vanuit het werk van artistiek onderzoeker Philippine Hoegen.

https://www.sia-projecten.nl/project/performing-working