‘Outrospectre’ van ontwerper Frank Kolkman is een experimenteel voorstel voor een medisch apparaat dat mensen met de dood moet verzoenen door uittredingservaringen te simuleren. De angst voor en ervaring van de dood is een meestal verwaarloosd onderwerp. (para)psychologisch onderzoek suggereert echter dat de sensatie van het wegdrijven buiten het eigen lichaam met behulp van ‘virtual reality’ de doodsangst zou kunnen helpen verminderen.
Outrospectre is ontwikkeld met financiële steun van het AFK (Amsterdams Fonds voor de Kunst) binnen het kader van een 3PackageDeal met: Waag Society (Creative Care Lab), Makerversity Amsterdam & Museum Vrolijk.
Realisatie van het project is gebeurd in samenwerking met: Juuke Schoorl (fotografie, scenografie en project management), Stef Tervelde (software ontwikkeling), Pim Kolkman (technologie advies) en Inge Venderbosch (siliconen molding)
Outrospectre is een experimenteel voorstel voor een medisch apparaat dat mensen met de dood moet verzoenen door uittredingseveraringen (out-of-body experiences) te simuleren. Binnen de gezondheidszorg zijn de meeste aandacht en onderzoek erop gericht het leven te verlengen. De angst voor de dood en de ervaring van het sterven is een veelal verwaarloosd onderwerp. Recent (para)psychologisch onderzoek suggereert echter dat de sensatie van ‘wegdrijven’ buiten het eigen lichaam met behulp van Virtual reality doodsangst zou kunnen verminderen. Outrospectre onderzoekt hoe deze bevindingen binnen een ziekenhuis context zouden kunnen worden toegepast, waarbij het mogelijkerwijs terminale patiënten zou kunnen helpen bij het accepteren van de eigen sterfelijkheid. Daarnaast onderzoekt het project onbeantwoorde vragen rondom sterfelijkheid en het levenseinde.
Sinds de start van het project, in 2017, is Outrospectre te zien geweest in verschillende internationale exposities. Waarbij duizenden bezoekers de installatie hebben getest. Veel van hen beschreven ervaringen die te linken zijn aan uittredingservaringen (out-of-body experiences), echter is de impact hiervan op het reduceren van doodsangst nog onbewezen. Er is nog steeds een ambitie om deze correlatie te onderzoeken binnen een wetenschappelijke context. In 2020 is met financiële ondersteuning van het Cube Design Museum een tweede en simpelere installatie ontwikkeld die mogelijk toegankelijker zou zijn voor wetenschappelijk onderzoek. Sindsdien is er contact geweest met verschillende geïnteresseerde onderzoeksgroepen en mogelijke partners, maar tot op heden zijn een gebrek aan tijd en financiering beperkend gebleken. De makers nog steeds op zoek naar nieuwe ingangen.
Binnen mijn ontwerp praktijk blijf ik geïnteresseerd in het onderzoeken van neurologische en (para)psychologische principes. Sinds Outrospectre heb ik samen met Swarovski een ‘Crystal Dream Machine’ ontwikkeld, wat een apparaat is dat ervaringen van diepe ontspanning genegeerd en momenteel onderzoek ik de mogelijkheid van het simuleren van het ‘overview effect’ (de beleving van een intens gevoel van eenheid en connectie dat wordt beschreven door astronauten die terugkijken naar de aarde vanuit de ruimte).
Foto Credits: Juuke Schoorl
2023 © Health Hub Utrecht Design & Support Centre