Wat ervaart iemand die kampt met psychiatrische klachten? Wat levert het op als we luisteren naar hun ervaringen? Drie studenten van het Utrechts Conservatorium verdiepten zich in de belevingswereld van een psychiatrisch patiënt en maakten ieder een eigen muzikale vertolking van hun verhaal.

ONTWERP #038 | gebalanceerd leven

psychiatrische verhalen
op Muziek gezet

wie werkten er aan het project mee?

Nieuwe Utrechtse School | Opdrachtgever

Verhalenbank Psychiatrie

Studenten van het Utrechts Conservatorium | Uitvoerders

  • Madelief Lammers | maker van ‘Spiegelschool’
  • Yasha Mostert | maker van ‘Marco’
  • Noah Claassen | maker van ‘Hij kwam nog wel naar huis’
 
waar gaat het ontwerp over?

Muzikale vertolkingen van Patiëntverhalen uit de Verhalenbank Psychiatrie. In opdracht van de Nieuwe Utrechtse School, maakten 3 studenten van het Utrechts Conservatorium speciaal voor het Betweterfestival 2021 alle drie een eigen muzikale vertolking van een verhaal dat ze selecteerde uit de Verhalenbank Psychiatrie. Het hele proces van het componeren van de muziek tot uitvoeren, opnemen en produceren werd door de studenten zelf uitgevoerd. De 3 nummers waren te horen via koptelefoons bij de experience ‘We zijn allemaal mens’ op het Betweterfestival. Bezoekers konden op krijtborden hun associaties bij de nummers kwijt.

 

wat is er sindsdien mee gebeurD?

De nummers van Noah en Madelief waren te horen op een live radio uitzending in het UMC Utrecht. Het nummer ‘Hij kwam nog wel naar huis’ gemaakt door Noah is gebruikt als lesmateriaal in een klas medicijnstudenten. Dit zelfde nummer heeft zij gespeeld op o.a. de KOOSdag, voor de medewerkers van de specialistische jeugdhulp organisatie KOOS. Verder zong ze dit nummer op het congres van Radicale Vernieuwing GGZ op 8 november 2022.

 

waar ben je nu mee bezig?

Noah Claassen zit in haar afstudeerjaar en werkt momenteel aan haar bandproject ‘Kraterwaan’, waarvoor ze Nederlandstalige liedjes met maatschappelijke thema’s componeert en met haar band repeteert. Het nummer ‘Hij kwam nog wel naar huis’ is onderdeel van het repertoire van Kraterwaan. Werken met de thema’s zorg en welzijn smaakt naar meer. Daarom onderzoekt Noah op wat voor manieren ze dat nog meer zou kunnen doen.