‘Knuffel’ is een eenvoudig ritueel in ons dagelijks leven. Bovendien heeft het grote voordelen voor onze gezondheid. Het helpt onze angst te verminderen, ons minder eenzaam te laten voelen en ons misschien jonger te laten blijven.

In het project ‘Knuffel’ toont Kunstenaar en onderzoeker Ying Yi Wu de kracht van kwetsbare droogbloemen met het fysieke en symbolische ‘Self-hugging’.

ONTWERP #027 | gebalanceerd leven

de kracht en symboliek
van de knuffel

wie werkten er aan het project mee?

‘Knuffel’ is gemaakt door Ying Yi Wu.

Ying Yi is een kunstenaar en onderzoeker op het snijvlak van performance art en beeldende kunst. ‘Knuffel’ is onderdeel van de kunstmanifestatie ‘CareFull’ van Stichting Art Utrecht. ‘Knuffel’ is mogelijk gemaakt door Stichting Art Utrecht, Bibliotheek Neude en Gemeente Utrecht.

 

waar gaat het ontwerp over?

Ik neem graag een onconventioneel perspectief op rituelen aan. De helende natuur is onuitgesproken aanwezig tijdens mijn onderzoeksproces. Naar aanleiding van het thema ‘Zorg’ deed ik onderzoek naar ‘Knuffel’. Ik ben gefascineerd door ‘Knuffel’ omdat het een universele non- verbale vorm van communicatie is. ‘Knuffel’ is een fysiek gebaar en beweging die psychologische intentie en reactie omvat. Bovendien heeft het grote voordelen voor onze gezondheid. Volgens onderzoek van psychologen kan de ‘knuffel’ helpen bij het verlagen van de bloeddruk en het stimuleren van de bloedcirculatie door de toename van het oxytocinegehalte. Het helpt onze angst te verminderen, ons minder eenzaam te laten voelen en ons misschien jonger te laten blijven.

Kun je je voorstellen dat elkaar knuffelen zo’n goed medicijn is zonder bijwerkingen?

Maar wat als je allen bent? Of als er niet zoveel omstandigheden zijn waarin je iemand anders kunt knuffelen?

We kunnen onszelf knuffelen. Daar gaat mijn kunstwerk ‘Knuffel’ over: Self-Hugging. Het lijkt misschien onhandig of raar om een ‘self-hugging’ te doen. Maar jezelf een knuffel geven, kan de gelijke gevoelens geven als wanneer we elkaar knuffelen. In plaats van te wachten tot iemand anders je een beter gevoel geeft, kan jezelf knuffelen je helpen herinneren aan je eigen kracht. Omdat jij de eerste bent die jezelf vasthoudt, waardeert en voor jezelf zorgt. ‘Self-hugging’ is een eenvoudige en effectieve manier om liefde aan jezelf te geven en een compassievolle relatie met je lichaam te herstellen.

In het project ‘Knuffel’ breng ik het fysieke en symbolische ‘Self-Hugging’ samen met mijn praktijk van droogbloemkunst. Het is de kunst om met geperste bloemen en andere geperste botanische materialen een compleet beeld te krijgen van deze natuurlijke elementen. Ik haal graag elk bloemblad eraf, zodat elk bloemblad kan worden omgezet in pure pigmenten in plaats van de herkende bloemen. Ik ben geïnspireerd door de gegeven kleur en vorm van elk bloemblad. Elk droog bloemblad is mijn pigment.

 
wat is er sindsdien mee gebeurD?

‘Knuffel’ is van 10 september, 2022 t/m 30 oktober, 2022 te zien op Bibliotheek Neude, Utrecht. Het is op een groot raam met de prachtige skyline van Utrecht. Tijdens de tentoonstellingsperiode organiseer en neem ik deel aan enkele speciale evenementen rond ‘Knuffel’. Op 17 september 2022 heb ik een openings- en één-op-één theeceremonie sessies gehouden om het publiek te betrekken bij het onderwerp ‘Self-hugging’ en om mijn kunstpraktijk ‘droogbloemkunst’ te introduceren. Op 18 oktober geef ik een rondleiding binnen HKU Talk ‘Because We Care’. Door deze mooie evenementen heb ik veel positieve en warme feedback gekregen van publiek met verschillende culturele achtergronden.

Via ‘Knuffel’ wordt de boodschap om mensen te herinneren aan onze natuur en ons vermogen om onszelf te helen door een simpel gebaar goed ontvangen. Ik zie dat een klein gebaar een grote impact kan hebben. En mensen voelen zich verbonden met het onderwerp als het over hun dagelijks leven en welzijn gaat.

 
waar ben je nu mee bezig

Op dit moment ben ik verder aan het experimenten met droogbloemkunst. Ik verzamel en creëer beeldtalen en culturen door te spelen met de botanische materialen die de natuur ons biedt.

Ik wil graag dat meer mensen betrokken raken bij deze specifieke kunstvorm. Tegelijkertijd zal ik mijn kunstpraktijk verbinden met de zorgsector omdat ik al sinds de puberteit geïnteresseerd ben in het onderwerp gezondheid en welzijn in brede zin.

De droogbloemen hebben ons veel te bieden, waarvan ik bereid ben het stap voor stap toegankelijke te maken. Niet alleen om mijn droogbloemkunst te zien, maar ook om te ruiken, te proeven. Het uiteindelijke doel is om droge bloemen te gebruiken in de kunst van ons dagelijks leven.

Wil je op de hoogte blijven van mijn volgende stappen, check dan: www.yingyi.art.

Foto credits: Ying Yi Wu en CHUN Photography