Onze moderne samenleving is grotendeels zittend. We brengen onze dagen zittend door, thuis en op het werk. Dit veroorzaakt allerlei kwalen, van rugpijn en hernia’s tot osteoporose en zwakke buikspieren. Sedentary Laboratory van Dorota Gazy is een toekomstvisie: objecten op maat voor lichamen die vervormd zijn door onze huidige passiviteit.

ONTWERP #015 | meer Sporten en bewegen

hoe we als mens
vergroeien door
teveel zitten

wie werkten er aan het project mee?

Sedentary Laboratory is geen project in samenwerking, dit is een van de projecten waarmee ik cum laude ben afgestudeerd aan de Design Academy in Eindhoven in 2017. Natuurlijk hebben wel mensen bijgedragen aan dit project. Ik heb interviews gedaan met fysiotherapeuten om meer inzicht te krijgen in een sedentaire levensstijl en de gevolgen ervan. (SEDENTAIR – bn. zittend: een sedentair leven.; eene sedentaire betrekking, waarbij men meestal op zijn bureau of kantoor zit) 

 
waar gaat het ontwerp over?

We brengen onze dagen vooral zittend door, maar daar is het menselijk lichaam niet op gemaakt. Al dat zitten leidt tot zwakke botten en buikspieren, rugpijn, en als je pech hebt zelfs een hernia. De hulpstukken van ‘Sedentary Laboratory’ van Dorota Gazy anticiperen op die aftakeling. Een wandelstok voor als je niet meer op je benen kunt staan, een stoel die je kromgegroeide rug ondersteunt, en een tafel waaraan je jezelf uit je stoel omhoog kunt trekken. Het pak is op maat gemaakt, met een speciale inzet voor een bochel en voorgevormde broekspijpen in zitpositie. Wie het daarvan benauwd krijgt, kan altijd naar het zuurstofmasker grijpen.

Meer context: https://www.dezeen.com/2017/12/07/dorota-gazy-designs-clothing-furniture-sedentary-lifestyle-dutch-design-week-design-academy-eindhoven/

 

wat is er sindsdien mee gebeurD?

Sedentary Laboratory is onderdeel geweest van verschillende tentoonstellingen. Het is ook ingezet als een middel voor futuring workshops. Het is een voorbeeld hoe beelden en scenario’s ingezet kunnen worden om na te denken over de toekomst, en nog een stap verder met dit soort interventies voor te bereiden op dat wat er gaat komen.

 
waar ben je nu mee bezig?

Na het afstuderen aan de Design Academy Eindhoven ben ik mij gaan focussen op social design en design research. Eerst heb ik jaren gewerkt voor STBY, een internationale design research bureau en nu ben ik werkzaam als Social Designer bij TwynstraGudde. Ik ben gedreven om als designer en onderzoeker mensen en het leven (human and life centered design) centraal te stellen en hiermee bij te dragen aan positieve en betekenisvolle verandering.