5
2
4
3

Ouders willen hun kind een goede start geven, maar missen soms kennis, ervaring of vertrouwen. Met de Keuken ontwerpen zij zélf een plek voor bijzondere gesprekken over ouderschap. Ontwerpteam de Krijtclub werkt samen met ouders en experts om een eerlijke start voor jonge kinderen te ontwerpen

ONTWERP #013 | gezond opgroeien

wat als je ouders
laat ontwerpen?

wie werkten er aan het project mee?

Voor dit project werken ouders, jeugdgezondheidszorg, Lokalis, Katholieke Scholenstichting Utrecht, Kind & Co Ludens, designbureau Greenberry, jeugdhulp innovatienetwerk Garage2020 en de gemeente Utrecht samen in de Krijtclub op een vernieuwende manier aan dit vraagstuk. Het kernteam bestaat uit Mandy Leeuwis (gemeente Utrecht), Martinique Potharst (gemeente Utrecht), Margarita Schrijver (gemeente Utrecht), Ellis Marsman (Greenberry), Susanne Kamminga (Greenberry), Mariska Doppenberg (Greenberry), Jacqueline van Aalst (Garage2020), Linda Smit (Garage2020), Marielle Verseveld (Lokalis).

 
waar gaat het ontwerp over?

De gemeente Utrecht wil dat ieder kind veilig en gezond kan opgroeien en talenten kan ontwikkelen die bij het kind passen. Daarom werken Garage2020 en Greenberry samen met de gemeente om jonge kinderen in Utrecht een gelijke start te bieden in het leven. Want de ontwikkeling in de eerste zes levensjaren is heel belangrijk voor de gezondheid en kansen in de toekomst. 

 

Een blended team is aan de slag gegaan volgens de uitgangspunten van design thinking. Het team leefde zich in via deskresearch en uitgebreid veldonderzoek. En spraken veel ouders, professionals en beleidsmakers. Het onderzoeken, bedenken en maken gebeurt altijd samen met hen. Op basis van deze werkwijze is een praktijktest neergezet die jonge kinderen en hun ouders versterkt in het leven. Én, een die ouders en professionals zonder onze hulp kunnen draaien.

Begin 2022 opende op de Mattheüsschool in Overvecht De Keuken. Een plek die samen met ouders van de wijk is bedacht. Tijdens het koken spreken ouders elkaar over ouderschap en hoe je in je vel zit. Zo leren we samen wat er nodig is om je kind vanuit huis een eerlijke start te geven en elkaar daarbij te helpen. De Keuken heeft gratis oppas en vertrouwde gespreksleiders.

Het team achter de Keuken wil samen met ouders leren en kennis opdoen. Hoe doe je dat nu eigenlijk: samen met inwoners de Keuken vormgeven? Met de ouders doen zij kennis en inspiratie op en hopen zo ook ouders te bereiken voor wie het ontmoeten van anderen niet altijd vanzelfsprekend is. We hopen hen te kunnen laten weten en voelen dat ze er niet alleen voorstaan en door met hen een fijn netwerk op te bouwen.

 
wat is er sindsdien mee gebeurd?

We merken dat het samen koken en kletsen werkt. Ouders nemen jonge kinderen mee en bespreken van alles met elkaar. Zij geven aan dat ze hierdoor ruimte ervaren om andere dingen op te pakken: persoonlijke ontwikkeling, solliciteren op een baan, voorlezen aan jonge kinderen of je kind aanmelden bij de voorschool. Een van de moeders die naar De Keuken komt zegt hierover: “Hier kan ik mijn kennis over ouderschap delen, hier is dat een goede plek voor, omdat er andere ouders zijn die dezelfde vragen over hun kinderen stellen als ik.”

 

Dat De Keuken zo eenvoudig en laagdrempelig is en dat er gelijkwaardig met ouders wordt gewerkt zijn hier belangrijke succesfactoren in. Het had wel tijd nodig om een vertrouwensbasis te bouwen en tegelijkertijd hebben we nog genoeg te leren in het aansluiten van bestaande organisaties op de ouders (wanneer dat nodig is) en wat het werken in De Keuken vraagt van professionals. Een van de facilitators van De Keuken zegt hierover: “Jezelf, net als de moeders, kwetsbaar durven opstellen, je verhaal te delen en oprecht nieuwsgierig te zijn naar elkaar. Soms betekent dit ook dat je planning moet loslaten om ruimte te maken voor de behoefte van de ander.”

 

waar ben je nu mee bezig?

Momenteel is de praktijktest in gang waarbij er wekelijks een activiteit in De Keuken is. Tijdens de praktijktest onderzoekt het ontwerpteam de effecten van De Keuken en legt de werkende principes vast die essentieel zijn voor het succes van dit concept. Daarnaast ontwikkelt het team een maatschappelijke business case voor het concept en worden er gesprekken gevoerd over de doorontwikkeling van de werkende principes in het sociaal domein in Utrecht. Ook dit doen we met de betrokken ouders en met verschillende organisaties.

HHU UPDATE

Ja, ik schrijf me in voor de twee-wekelijkse update van Health Hub Utrecht