De zorg voor mens, materiaal en de omgeving komen bij zorginstelling Reinaerde samen in het kunstproject Re-creatie. Door ontwerpers gemaakte wormenhotels zorgen voor verbinding tussen mensen met en zonder beperking. Samen oogsten ze de compost en bereiden wormenthee. kunstenaars Sjaak Langenberg en Rosé de Beer werken met Re-creatie aan vernieuwing van denken en doen binnen zorggemeenschappen.

ONTWERP #011 | GEBALANCEERD LEVEN

SAMEN AAN
DE WORMENTHEE

wie werkten er aan het project mee?

Elmo Vermijs van Studio Elmo Vermijs 
Tanja Dekker, bodemdeskundige
Robin Weidner, vormgever
Groendienst Reinaerde
Ellen Way, begeleider
10 woningen op de Heygraeff voor inzamelen van GFT afval
Wasserij voor inzamelen van katoenpluizen
Groep bewoners van de Heygraeff voor het ophalen van GFT afval en het in de wormenhotels doen

 
waar gaat het ontwerp over?

Op De Heygraeff staan wormenhotels in de ecologische weide die zijn ontwikkeld door ontwerper Elmo Vermijs. Ze zijn ontworpen als onderdeel van het kunstproject Re-creatie waarin de zorg voor mens, materiaal en omgeving samen komen. De wormenhotels zijn gemaakt van gerecycled hout. Door verschillende woningen op De Heygraeff wordt enthousiast organisch afval ingezameld. Bewoners halen het afval op en brengen het naar de wormen­hotels. De wasserij verzamelt katoenpluizen en een bewoner die het leuk vindt om kartonnen eierdozen te scheuren levert ook een zinvolle bijdrage. Een prachtige nieuwe dagbelevingsactiviteit. Zo maken we onze eigen Rein-Aerde Compost.
Het is ook een katalysator voor ontmoetingen tussen mensen binnen en buiten De Heygraeff. Er is goed nagedacht over een slim bouwsysteem waardoor de Groendiensten Reinaerde de wormen­hotels zelf kan bouwen.

Gezamenlijk vormen de wormenhotels een ontmoetingsplek, omdat Elmo ze zo heeft ontworpen dat je er ook op kunt zitten. Eng? Vies? Ben je gek! De wormenhotels zijn ondergronds en ongeveer 1,5 meter diep. De wormen wriemelen lekker tussen hun voedsel in het donker en versnellen het composteer proces. Ze komen niet buiten hun 5 sterrenrestau­rant!

Het ‘zwarte goud’ zoals de compost ook wel wordt genoemd is voor het eerst geoogst op 6 mei jl.
Bodemwetenschapper Tanja Dekker die het project met raad en daad bijstond gaf een presentatie over de wormenhotels en het composteerproces

 
wat is er sindsdien mee gebeurD?

Wat is er sindsdien mee gebeurd; wat is er opgepakt, en wat niet – en waarom? – Waar werk je nu aan?
Op 6 mei hebben we voor het eerst de 3 wormenhotels geoogst en dat hebben we gedaan in de vorm van een oogstfeest.
Sinds april 2022 zijn er nog 6 wormenhotels bijgekomen. Deze zijn gemaakt en gebouwd door Robin Weidner en de medewerkers van de Groendienst van Reinaerde.

We oogsten de wormenhotels 2 x per jaar, waarvan we 1 x per jaar een oogstfeest organiseren met de bewoners en alle geïnteresseerden van buiten de Heygraeff. Het zorgt voor inspiratie en verbinding. Van de wormencompost die we niet hebben gebruikt voor de wormenthee wordt gebruikt door de Groendienst om de planten op de Heygraeff te voeden. Ons idee was om evt. de wormencompost te verkopen aan derden, maar dat is voor nu nog niet gelukt, omdat we nog niet genoeg kunnen oogsten.

 
waar ben je nu mee bezig?

Op de planning staat dat er nog twee extra wormenhotels worden gebouwd. Dit betekent dat we een extra groep van dagbeleving het GFT afval kunnen ophalen en dat nog 5 woningen mee kunnen doen om het afval in te zamelen.

Foto Credits: Ben Nienhuis

 

HHU UPDATE

Ja, ik schrijf me in voor de twee-wekelijkse update van Health Hub Utrecht