We leven in een samenleving die in rap tempo veranderd. Technologische ontwikkelingen volgen elkaar razendsnel op. Appontwikkelaars bieden ons de mogelijkheid de wereld door ons smartphone-scherm te bekijken. De eindeloze technologische mogelijkheden brengen ons veel, maar beginnen ook steeds meer pijn te doen. Volgens Doctor Cloud is het dan ook hoog tijd voor een medische bijsluiter. De pop-up praktijk van Doctor Cloud biedt een plek waar eenieder zijn zorgen, onvrede en klachten over onze digitale wereld mag uitspreken.

ONTWERP #002 | gebalanceerd leven

dokter ik heb
last van m'n app

wie werkten er aan het project mee?

Maker: Cisco Schepens

Acteurs: Freek van Zonsbeek & Netteke Trouwborst

Illustrator: Niels Sinke

Grafisch ontwerp: Freek Maandag

Film & Fotografie: Luca Trouwborst. 

 

waar gaat het ontwerp over?

We leven in een samenleving die in rap tempo veranderd. Technologische ontwikkelingen volgen elkaar razendsnel op. Appontwikkelaars bieden ons de mogelijkheid de wereld door ons smartphone-scherm te bekijken. De eindeloze technologische mogelijkheden brengen ons veel, maar beginnen ook steeds meer pijn te doen. Volgens Doctor Cloud is het dan ook hoog tijd voor een medische bijsluiter. De pop-up praktijk van Doctor Cloud biedt een plek waar eenieder zijn zorgen, onvrede en klachten over onze digitale wereld mag uitspreken. Doctor Cloud daagt bezoekers uit kritische naar zijn of haar eigen digitale gezondheid te analyseren. Een futuristische dokter met kennis van digitale ziekten en aandoeningen ten gevolgen van overmatig smartphone gebruik. Last van een scheefgroeiende Whatsapp duim? Of wordt u misschien langzaam digitaal dement door het blindelings volgen van uw GPS? Dan bent u bij Doctor Cloud aan het goede adres. In een rondreizende pop-up praktijk biedt Doctor Cloud een plek aan om het gesprek over mens en technologie met u aan te gaan. Met tijd, aandacht en interesse wordt geluisterd naar uw persoonlijke verhalen en ervaring. Klachten of gevoelens waar u al tijden mee rondloopt vinden hier hun woorden. 

 
wat is er sindsdien mee gebeurD?

Vanuit het project dat tijdens de dutch design week is vertoond is het project uitgegroeid tot een rondreizende pop-up wachtkamer. Na aandacht vanuit scholen is er een workshop reeks ontwikkeld die op verschillende scholen is uitgevoerd. Tot corona noodgedwongen een einde maakte aan de reeks. Doctor Cloud is tijdelijk in een lange winterslaap. Andere design projecten nemen mijn tijd in. Al blijft ook de huidige technologische maatschappij vragen om een publiekelijk debat over wat wel en niet gezond is.

 

waar ben je nu mee bezig?

Momenteel blijf ik de wereld om mij heen vorm geven en ditmaal voor de studio Maarten Baas en Creative Chef. Corona boodt me de mogelijkheid om mijn eigen ontwerp vaardigheden te verbeteren en deed me beslissen een extra studie interieur vormgeving in Brussel te gaan volgen.