Het Rosa Spier Huis in Laren is de bekende woon- en werkgemeenschap speciaal voor oudere kunstenaars en wetenschappers verbonden aan de kunsten in Nederland. Al bijna tien jaar werkt HKU samen met het Rosa Spier Huis. In februari 2023 start weer een nieuw project Kunst van het Leven, waarbij ongeveer tien derdejaars studenten worden gekoppeld aan een gelijk aantal oudere kunstenaars van het Rosa Spier Huis.

ONTWERP #001 | gelukkig oud worden

De kunst van het
(kunstenaars)leven

wie werkten er aan het project mee?

Deelnemers: studenten HKU Theater, HKU Muziek en Technologie, HKU Musician 3.0, bewoners Rosa Spier Huis

Begeleiding: coaches van HKU Theater

 
waar gaat het ontwerp over?

Jong en oud door kunst verbonden is een belangrijk thema in het Rosa Spier Huis, om en dit project is voor de bewoners een waardevolle interactie met vakgenoten uit deze tijd. De samenwerking is gebaseerd op de ontmoeting tussen 2 kunstenaars. Jonge kunstenaars van HKU Theater worden 1-op-1 gekoppeld aan kunstenaars met een rijk oeuvre uit het Rosa Spier Huis. De achtergrond van de deelnemende kunstenaars (jong en oud) is heel divers, van musicus of theatermaker, van schrijver tot beeldend kunstenaar en van theatervormgever tot operazanger. De koppels gaan met elkaar in dialoog over het kunstenaarschap. Middels gesprekken en elkaars werk worden artistieke visies, ambities, ervaringen en uitgangspunten gedeeld. Samen maken zij een nieuw artistiek werk dat na negen weken gepresenteerd wordt in de theaterzaal van het Rosa Spier Huis.

 

wat is er sindsdien mee gebeurD?

Al bijna tien jaar werkt HKU samen met het Rosa Spier Huis. De verscheidenheid in de eindpresentaties is altijd groot. Er worden (animatie)films, theatrale performances, muziekimprovisaties, installaties, beeldend werk en gedichtenbundels gepresenteerd.

Bekende en minder bekende kunstenaars hebben in het Rosa Spier Huis gewoond, maar allemaal hebben ze hun sporen verdiend en hebben ze ook in de laatste jaren van hun leven nog kunnen werken in de kunsten. Kunstenaar zijn stopt niet na het pensioen en het Rosa Spier Huis geeft kunstenaars de gelegenheid om op latere leeftijd nog het vak voort te zetten. In het huis zijn namelijk faciliteiten die in een ‘gewoon’ verzorgingshuis niet te vinden zijn, zoals muziekstudio’s, ateliers, een kunstbibliotheek, expositieruimtes en een concertzaal.

 

waar ben je nu mee bezig?

De nieuwste editie van Kunst van het Leven start februari 2023.

 

Fotografie Michel Hagen en Anne de Veij.