Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Kansrijke Start Conferentie

mei 24 @ 17:30 - 21:00

Gratis

Kansrijke Start is óók praten over geldzorgen.

Hoe je samenwerkt naar oplossingen, met ouders en professionals in het geboortenetwerk.

Locatie:
Stadskantoor gemeente Utrecht (Stadsplateau 1 Utrecht)

Voor wie:
Verloskundigen, gynaecologen, kraamzorg, Jeugdgezondheidszorg, huisartsen, POH, buurtteam, Lokalis, Dock, NIZU en alle andere professionals die werken aan een Kansrijke Start.
Accreditatie is aangevraagd voor huisartsen, kraamzorg en verloskundigen.

Een kind verdient een kansrijke start! Maar als je als ouder te weinig inkomen of schulden hebt, is het moeilijk om te genieten van de zwangerschap en het ouderschap. Dat zorgt voor stress en onzekerheid. En heeft een negatief effect op het welzijn van het kind.

Daarom hebben wij, ouders, professionals, wetenschappers en gemeente Utrecht, de handen ineengeslagen om deze conferentie te organiseren. Met als doel om als professional geldzorgen te leren herkennen, samen te bespreken en oplossingen te zoeken, zodat elk kind in Utrecht de best mogelijke start krijgt in zijn of haar leven.

Programma

17.30 – 18.00 uur Inloop met een broodje
18.00 – 18.50 uur Gezamenlijke start
19.00 – 19.40 uur 1e ronde workshops
19.50 – 20.30 uur 2e ronde workshops
20.40 – 21.00 uur Gezamenlijke afronding

Het eerste deel van de bijeenkomst is interactief en gaat over de invloed van geldzorgen op kwetsbaarheid van (toekomstige) gezinnen vanuit de praktijk en wetenschap. Onze gastsprekers Adja Waelput (Erasmus MC) en Nadja Jüngmann (HU lectoraat Schulden en Incasso) nemen ons mee in hun kennis en ervaring.
Je ervaart aan de hand van voorbeelden de kracht van samenwerking tussen ouders en professionals in het sociaal medisch domein, om geldproblemen aan te pakken, stressfactoren te verminderen en te werken aan (financiële) zelfredzaamheid.

SCHRIJF JE HIER IN

Workshops
U kunt zich opgeven voor twee workshops tijdens deze conferentie. U heeft de keuze uit de volgende workshops:

Investeren in integrale hulp aan zwangere in een kwetsbare situatie biedt kansen!
Welzijn begint in de baarmoeder, en zelfs al daarvoor, met het welzijn van je ouders. Dat is de basis voor een kansrijke start van het (ongeboren) kind en het (aanstaande) gezin.
Hoe kunnen professionals in de zorg en het sociaal domein met elkaar en de (aanstaande) ouders samenwerken om de risico’s op armoede en samenhangende (gezondheids-)problemen te voorkomen of te beperken? Adja Waelput (onderzoeker Erasmus MC), Inge Groen (verloskundige UMC WKZ) en Vanessa van Egeren (ervaringswerker en moeder) delen inspirerende voorbeelden uit de praktijk en gaan hierover graag met u in gesprek.

Extra ondersteuning bij rondkomen met weinig geld voor een kansrijke start.
Na deelname aan deze workshop hebben (zorg)professionals meer zicht op de financiële regelingen en de inhoud van het gratis babypakket voor kwetsbare (toekomstige) ouder(s). Ook kunnen zij beter verwijzen als zij hulpvragen krijgen over spullen of financiële regelingen.
Voorbeeldvraag: “Hoe kun je borstvoeding stimuleren als er geen geld is voor zoogkompressen of een kolfapparaat?”
Werk en Inkomen, Buurtteam en Stichting Babyspullen geven een korte pitch over het aanbod en/of financiële regelingen/fondsen. De deelnemers kunnen hun vragen aan de hand van casuïstiek inbrengen en samen wordt er gekeken naar mogelijkheden voor oplossingen.

Escaperoom ‘Ontsnap uit de schulden’
Mensen met schulden hebben veel stress. We lezen er steeds vaker over en we zien het op de TV, maar hoe voelt dat nou, die schuldenstress? En is het inderdaad zo moeilijk om uit de schulden te komen? Dat ontdekt u in de escaperoom ‘Ontsnap uit de schulden’. Het doel van de escaperoom is om zelf te beleven hoe het is om ernstige schulden te hebben en wat er allemaal bij komt kijken om er weer uit te komen.

“Zorgen over geld? Praten helpt’
Praten over geldzorgen helpt. Een handreiking en workshops helpen professionals en inwoners om geldzorgen te signaleren en bespreekbaar te maken.
Geldstress beïnvloedt het denken en doen van veel inwoners en creëert daardoor ook problemen op andere leefgebieden, zoals gezondheid en opvoeding. In deze workshop van U-centraal met een ervaringsdeskundige leert en oefent u hoe u op een laagdrempelige manier geldzorgen bespreekbaar kunt maken en samen met de (aanstaande) ouder kunt kijken naar de stappen richting hulp en oplossing(en). De workshop is praktisch, informatief (met tips) en interactief.

NIZU (netwerk informele Zorg Utrecht) – Mogelijkheden van vrijwillige inzet.
Geldstress komt nooit alleen. Het kan bij jonge gezinnen leiden tot een ongezondere leefstijl, eenzaamheid, opvoedproblematiek en meer. In deze workshop leer je met voorbeelden uit de praktijk van Al Amal en Homestart over de kansen en mogelijkheden die vrijwilligers kunnen bieden. Hierbij kunt u denken aan het ondersteunen van administratie, bespreken van geldstress, ontlasten van gezinnen en allerhande praktische ondersteuning om de negatieve gevolgen van schulden tegen te gaan.

Het NIZU is het netwerk van Utrechtse vrijwilligersorganisaties en initiatieven. In het netwerk werken we samen om de informele zorg (vrijwillige ondersteuning) in de stad Utrecht zo sterk mogelijk te maken en te houden en zo alle Utrechters met een hulpvraag zo goed als mogelijk te ondersteunen.

De impact van chronische stress op het kinderbrein
Chronische stress in de vroege jeugd kan diep ingrijpen op de breinontwikkeling. Bij kinderen die opgroeien in armoede constateren onderzoekers opmerkelijke veranderingen in de structuur en werking ervan. In deze workshop licht Nadja Jüngmann, lector schulden en incasso, toe hoe de geldstress van armoede en schulden doorwerken op breinontwikkeling van kinderen en welke handvatten deze inzichten geven aan beleidsmedewerkers en professionals om de negatieve doorwerking te doorbreken.

Ontmoeting “Armoede van binnenuit”.
Tijdens deze workshop wordt er stilgestaan bij de emotionele gevolgen van armoede. Een vaak voorkomend gevoel bij armoede is namelijk schaamte en dit valt te vergelijken met psychologische pijn. Twee ervaringsdeskundigen, Lilith Smidts-Lefever en Monica van Midden gaan in op verschillende onderzoeken die hebben plaatsgevonden rondom schaamte rond armoede. Monica volgde de Edasu opleiding en werkte mee aan onderzoeken van Movisie en Impuls. Lilith is sociaal werker bij DOCK en was betrokken bij het onderzoeksproject “Signaleren en bespreekbaar maken van verborgen armoede”. Er zal interactief met enkele uitkomsten van deze onderzoeken aan de slag gegaan worden aan de hand van onder andere dialoog en spel.

Oefenen met gespreksvoering voor een kansrijke start!
Wegens succes in het geboortenetwerk in Overvecht óók in deze bijeenkomst deze workshop!
Ontmoet Saskia Maas. Een moeder. Hoe voer je het gesprek met haar als je stuit op signalen die kunnen duiden op een kwetsbare situatie waarin er zorgen zijn over geld? In deze workshop krijg je de IK JIJ WIJ werkmethode van Wilde Kastanje aangereikt, zodat jij de beste gesprekspartner kan zijn voor Saskia. Die eraan kan bijdragen dat het kind, moeder en vader de stevige start kunnen krijgen die zij nodig hebben.
Roos Heuff speelt deze moeder en traint op interactieve wijze. Leren door dóen!

We kijken er naar uit om jullie te zien!
Met vriendelijke groet,

Team Kansrijke Start
En betrokken ouders en organisaties met wie wij samen deze conferentie organiseren.

Gegevens

Datum:
mei 24
Tijd:
17:30 - 21:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:
Site:
https://surveys.enalyzer.com/survey/linkindex?pid=cir4n8ga

Locatie

Stadskantoor Gemeente Utrecht
Utrecht, Utrecht + Google Maps
HHU UPDATEHET LAATSTE NIEUWS UIT EN ROND HET HEALTH HUB UTRECHT NETWERK

WIL JE OOK OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN WAT ER SPEELT BIJ DE HEALTH HUB UTRECHT PARTNERS? ABONNEER JE DAN OP ONZE TWEEWEKELIJKSE NIEUWSBRIEF