Robin-Food

Buurtgenoten ontmoeten, een cursus volgen, de krant lezen met een kopje koffie, elkaar helpen of een feestje vieren. Op veel plaatsen in de regio Utrecht kan dat, dankzij vrijwilligers. Health Hub Utrecht gaat even buurten en ‘doet een bakkie’. Deze keer ontmoeten we in Buurtplein Galecop, Nieuwegein de oprichter en voorzitter van Robin-Food, Frans Kamps en zijn team van vrijwilligers.

“We kijken niet waar je vandaan komt, maar waar je naar toe gaat. Als je bij robin-food komt, geloven we je op je blauwe, bruine of grijze ogen dat je het nodig hebt.”

even buurten bij robin-food in galecop, nieuwegein

De activiteiten van Robin-Food zijn niet alleen bedoeld voor minderbedeelden, het is voor iedereen die het nodig heeft. Daklozen, ouderen, mensen met autisme, mensen die in het huis van bewaring hebben gezeten… Maar ook voor inwoners die geen netwerk hebben en even het huis uit willen. Met een team van vrijwilligers serveert Robin-Food op dinsdag een gratis driegangenmenu. Health Hub Utrecht mag aanschuiven.

Bij binnenkomst wordt iedereen voorzien van sap, (karne)melk, water, thee of koffie. Voorzitter Frans Kamps: “Het buurthuis verkoopt ook flesjes frisdrank, maar dan krijg je dat de één een glas
cola heeft en de ander niet. Dus we zorgen zelf voor gratis drank.”

Het gezelschap aan de gedekte tafels is overwegend 55-plus en ouder. We zoeken een plaatsje. “Nee, niet op die plek”, schrikt een kortgeknipte, grote man lachend op. “Daar zit Cornelis altijd.” De stoel daartegenover is wel vrij. Even later schuift een even zo vriendelijke reus tegenover me aan. Een collega deelt een tafel met drie dames die met elkaar uitwisselen over het wel en wee in de buurt.

Een van onze tafelgenoten is actief voor de wijk en neemt wel eens nieuwe gasten mee naar Robin-Food. Bijvoorbeeld onze directe buurman, die er nu voor de tweede keer is. Beiden hebben wat moeite met het voeren van een gesprek – een gevolg van hersenletsel. Bij de één door een verkeersongeluk, bij de ander na een langdurig covid-ziekbed. Toch komen we aardig wat over elkaar te weten en lachen we wat af.

Dan worden we vriendelijk gemaand even stil te zijn. De groep vrijwilligers heeft zich tussen de tafels opgesteld en Frans heet iedereen welkom. Nadat hij aankondigt de week erop zijn vijftigste verjaardag met de gasten te willen vieren en dat een vriend voor die gelegenheid zal koken, volgt er een moment stilte, waarna omelet uit de oven wordt geserveerd. Frans schuift naast ons aan.

 
Geen screening of pasjes

“Mensen vragen weleens: hoe weet je of iemand een maaltijd wel of niet kan betalen? We doen niet aan screening, pasjes of een vragenlijst. Mensen moeten bijvoorbeeld al naar een voedselbank of de schuldhulpverlening, zij maken al zoveel mee. Als je bij ons komt, geloof ik je op je blauwe, bruine of grijze ogen dat je het nodig hebt. Omdat wij 100 procent vertrouwen geven, krijgen we dat ook terug, hebben we geleerd. Mensen die kunnen, betalen via een bankrekening of het collectepotje. Anderen niet.”

“We willen de doelgroep die we voor ogen hebben een normale maaltijd geven. Restaurantniveau wil ik het niet noemen, maar gewoon zoals vroeger: wat je at bij moeders thuis.” Via de voedselbank, donaties en tips komt Robin-Food aan zijn menu. De vrouw van Frans werkt bij de Aldi, waar men Robin-Food kent. “Dan zeggen ze ‘Hé, is die aanbieding niet iets voor de club van Frans?’ Op zaterdagen halen we alles op. Dan bereiden we een deel van het eten en vriezen we in. We werken volgens de veiligheidsregels van H.A.C.C.P.”

 
Gouden bek

“Sorry voor mijn taalgebruik, maar ze zeggen wel eens dat ik een gouden bek heb”. Bij de visburger met gebakken aardappels en groenten vertelt Frans hoe hij bij de kassa van Blokker met succes informeerde of hij een afgeprijsde hapjespan niet voor de nog eens de helft van de prijs mocht meenemen. Over de grote supermarkt naast het buurthuis is hij niet te spreken. “Voor hun is een hele maand aardappelen voor Robin-Food – 60 euro – peanuts. Maar ze geven nooit iets weg.”

Na de bolletjesvla stelt het team zich weer tussen de tafels op en wordt het stil. Frans vertelt over het feestelijke buitenevenement dat Robin Food op 16 augustus organiseert om kinderen die het nodig hebben te steunen bij de aanschaf van schoolspullen. Robin Food zal er met de Soepfiets staan, die andere dagen in winkelcentra staat met gratis soep en broodjes.

De gasten klappen voor het team van vrijwilligers en gaan naar huis. Het keukenteam ruimt alles op. We vragen ze: wat is nu de grote wens van Robin-Food?

Die wens is 7×7 – zeven dagen in de week in zeven Nieuwegeinse wijken een maaltijd serveren. Naast Robin Food hebben Frans Kamps en andere vrijwilligers een fulltime baan, dus meer vrijwilligers, middelen en PR zijn van harte welkom om 7×7 te bereiken! Verschillende organisaties sponsoren Robin Food al – Health Hub Utrecht-organisaties zijn ook van harte welkom.

Nieuwsgierig geworden?
Website: http://robin-food.nl/
Facebook: https://www.facebook.com/groups/141018994718808/permalink/182919293862111/
Instagram: https://www.instagram.com/robin_food3437/
Twitter: https://twitter.com/3437Robinfood

*Cornelis heet eigenlijk anders. Vanwege zijn privacy is zijn naam veranderd.