Buurtgenoten ontmoeten, een cursus volgen, de krant lezen met een kopje koffie, anderen helpen of een feestje vieren. Op veel plaatsen in de regio Utrecht kan dat, dankzij vrijwilligers. We maken een rondje en ‘doen een bakkie’. In Leidsche Rijn ontmoeten we Simone Lieste bij Indekerngezond.

“Je kijkt wat je leuk vindt en sluit aan, of je start een eigen initiatief. Het belangrijkste is: waar word je blij van? Je moet hier niets.”

even buurten bij indekerngezond, in leidsche rijn

Simone (30 jaar) was ambulant psychosociaal begeleider. “Na een burn-out wilde ik weer ‘arbeidsconditie’ opbouwen en tegelijkertijd iets doen wat ik leuk vond. Toen wees mijn coach bij het UWV me op Indekerngezond.” Simone geeft er nu workshops Positieve Gezondheid en ontvangt bezoekers als ‘host’. Terwijl we ons in de ontmoetingsruimte installeren stroomt een van de aanpalende zalen leeg met deelnemers aan een bijeenkomst.

“Indekerngezond is een wijkplatform en ontmoetingsplek in Leidsche Rijn Centrum en opgezet door mensen uit de wijk. Er worden workshops georganiseerd door en voor inwoners. Daarnaast kan je er als vrijwilliger aan de slag. Het is voor wie in en rond Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern woont of werkt. Zelf woon ik in Hoograven.”“Iedereen die wil kan het gebouw binnen lopen voor een kop koffie en een praatje. Sommige buurtbewoners klappen hier hun laptop open en werken een paar uur. Andere bezoekers lezen er een boekje op de bank, of vullen samen met een host het ‘spinnenweb’ van Positieve Gezondheid in. Startende en ervaren ondernemers die een workshop willen geven kunnen gebruik maken van de ruimte. De ruimtes zijn ook te huren, wat ten goede komt aan Indekerngezond.”

Ondertussen wippen er daadwerkelijk twee mensen aan. De één, gebouwbeheerder, opent zijn laptop en gaat aan het werk. Met een dame die binnenkort als host wil starten, maken we een praatje bij een kopje thee. Daarna gaat ons gesprek gaat weer verder.

 

SAAMHORIGHEIDSGEVOEL

Wat voor mensen zijn vrijwilliger bij Indekerngezond? “Dat is heel divers. Soms zijn het mensen die een beperking hebben of weer arbeidsconditie willen opbouwen, maar ook mensen die behoefte hebben om naast hun werk iets totaal anders te doen.” De vrijwilligers ontfermen zich over de communicatie, beheer van het gebouw, roosteren, ontvangen gasten of geven trainingen. “De meesten zijn hier al een paar jaar.”

“Er is hier saamhorigheidsgevoel. Ik startte midden in de coronapandemie. We waren toen een tijd gesloten maar er was behoefte aan een plek voor vrijwilligers die niet alleen wilden zijn. Zo zijn er verschillende wandelgroepen en een app-groep ontstaan. Mensen organiseren ook wel eens een filmavond of maken eten voor elkaar.”

Indekerngezond werkt volgens het concept van Positieve Gezondheid. Dat betekent dat gezondheid ruimer wordt gezien dan alleen fysieke en psychische gezondheid. Vrijwilligers kunnen kosteloos deelnemen aan workshops en, zoals Simone, zelf workshopleider worden.

“We werken al samen met veel partners in Health Hub Utrecht, bijvoorbeeld door het geven van trainingen in Positieve Gezondheid aan hun medewerkers, en met stagiairs van het ROC.”

Ziet Simone kansen voor nog meer samenwerking? “Zou het interprofessioneel trainen in Positieve Gezondheid, bijvoorbeeld in een groep met huisartsen, POH-ers, buurtteammedewerkers en andere zorgprofessionals van meerwaarde zijn binnen het Health Hub-netwerk?” Er verschijnt een brede glimlach op haar gezicht. “Zo’n interprofessionele groep is echt ontzettend leuk. Dan vragen deelnemers aan elkaar: ‘Hoe doen jullie dat?’, ‘Waar lopen jullie tegenaan?’, ‘Wat heb je nodig?’.

Waar Simone zich het meest over verbaasde toen ze bij het buurtplatform startte: “Je mag als vrijwilliger gewoon hier ‘zijn’ en hoeft niet per se iets nuttigs te doen.”

Meer informatie: Indekerngezond
Contact met Simone: simonelieste@indekerngezond.nl
Algemeen contact: info@indekerngezond.nl