Written by: HHH ZOOMS IN PRETTIGER LEREN EN WERKEN

Schermafbeelding 2020-11-27 om 14.14.59
Schermafbeelding 2020-11-27 om 14.24.25
health hub zoomt in logo

Karen van Ruiten | Co-host Health Hub Utrecht Live Cast 'preventie'

Waarom mag preventie geen modewoord worden? Hoe kunnen we participatie het beste organiseren? Zijn onze opleidingen wel afgestemd op de toekomst? Hoe kunnen we de stijgende zorgkosten doen afvlakken? En hoe kunnen we onze veerkracht vergroten, juist nu? Die vragen stonden in de week van 2 november centraal tijdens de Health Hub Utrecht Live Casts. Live vanuit Kanaal30 in Utrecht gingen allerlei partijen met elkaar in gesprek over deze belangrijke thema’s. Ook schoof er iedere dag een co-host aan om samen met presentator Walter Amerika de gesprekken in goede banen te leiden. Hoe kijken zij terug op de uitzendingen? Health Hub Utrecht praat nog even met ze na. Deze keer: co-host Karen van Ruiten over het thema ‘preventie’.

Karen van Ruiten

Karen van Ruiten werkt dagelijks met veel plezier en energie aan een gezonder Nederland. Voor de mensen om haar heen, voor haar twee dochtertjes en iedereen in Nederland. Er liggen veel kansen om te verbeteren en vernieuwen. Goede ideeën maken haar enthousiast. Daarom schoof zij naast Walter Amerika aan als Co-Host van de Live Cast over ‘Preventie’

Hoe kijkt u terug op het co-hostschap tijdens de live cast over preventie?

‘’Ik vond het heel bijzonder om te zien dat al die verschillende perspectieven aan tafel zaten en alle visies werden gedeeld. Ik denk ook zeker dat bij het onderwerp preventie of gezondheid al die verschillende perspectieven nodig zijn om krachten te kunnen bundelen. Zo kunnen stappen gezet worden die nodig zijn voor de preventie en gezondheid. Dus ik vond het als co-host heel prettig om al deze verschillende perspectieven te mogen horen.’’

In de Live Cast stond het onderwerp Preventie centraal. Op welk vlak heeft u met dit onderwerp te maken?

”Preventie is natuurlijk een ietwat verouderd woord voor ‘het zorgen dat we gezond blijven’. In het dagelijks leven werk ik met het programma ‘Alles is Gezondheid’. Dit programma is een netwerk van publieke en private partners, die samen op plaatselijk, regionaal en landelijk vlak werken aan een gezonder Nederland. Soms doen wij dit doormiddel van een alliantie, soms een buurtinitiatief, maar ook helpen wij regio’s met samenwerking rondom gezondheid. Zo proberen we te voorkomen dat we ziek worden. Maar ook wanneer je wel iets hebt, is het noodzakelijk om zo vitaal en veerkrachtig mogelijk te blijven.’’

Is het vitaal blijven de grootste prioriteit binnen de organisatie?

‘’De naam zegt het natuurlijk al; ‘Alles is Gezondheid’. Dus het gezond worden en blijven is onze grootste prioriteit. Sinds 2014 is ‘Alles is Gezondheid’ actief en inmiddels zijn er al drieduizend private en publieke partners bij ons aangesloten. Wij werken vooral aan positieve gezondheid. Er moet een omschakeling komen van het denken in ziek zijn, naar het denken aan veerkracht en vitaliteit. Juist nu, tijdens de coronacrisis, zien wij het meer dan ooit terugkomen dat voorkomen nog altijd beter is dan genezen. Vooral op maatschappelijk vlak. Het is natuurlijk geweldig dat er zorg is om te kunnen genezen, maar laten we vooral voorkomen wat we kunnen voorkomen.”

Tijdens de Live Cast over Preventie zaten er diverse experts en ervaringsdeskundigen aan tafel. Heeft u nieuwe opzichten opgedaan?

‘’Elk perspectief of onderdeel heeft in het onderwerp ‘preventie’ een andere uitdaging. Neem bijvoorbeeld de buurtbewoner. Zij keek tijdens het gesprek voornamelijk vanuit een menselijk perspectief hoe je mensen aan het bewegen krijgt en een gezonde keuze maakt. Die gezonde keuze is niet altijd makkelijk natuurlijk en vooral vanuit de mens zelf nodig. Ga eens vaker eerder naar bed of drink minder alcohol. Maar dit is natuurlijk een heel andere soort uitdaging dan de GGD Utrecht toelichtte. Er zijn namelijk niet alleen op menselijk niveau uitdagingen, maar ook op systeem- en stelselniveau. Dat vond ik tijdens het tafelgesprek voornamelijk heel bijzonder om te zien. In elk huishouden, in iedere organisatie en binnen ieder stelsel zijn er uitdagingen. Maar juist door al deze verschillende perspectieven kunnen we er ook samen voor zorgen dat deze worden opgelost. Gezondheid is géén individuele verantwoordelijkheid. Het is juist ook een collectieve verantwoordelijkheid. Dus laten we er ook met elkaar voor zorgen dat we die gezondheid hoog houden en daarin gezamenlijk investeren.’’

Bekijk hier de hele aflevering over preventie:

Wat is er in de toekomst nodig om mensen gezonder te laten leven?

‘’Ik hoop dat er een aantal dingen zullen gaan gebeuren die gezondheid weer de makkelijke keuze gaan maken. Er zijn uiteraard weer volop kansen, zoals het nieuwe regeerakkoord volgend jaar. Sommige keuzes daarin liggen op politiek vlak, zoals bijvoorbeeld wel of geen suikertaks. Maar andere opties zitten bijvoorbeeld ook in de digitale mogelijkheden; tegenwoordig kan men natuurlijk bijna alles bijhouden via applicaties. Wie weet wat voor mogelijkheden er nog gaan komen met oog op de gezondheidsapp. Ik denk dat we in de nabije toekomst heel veel ontwikkelingen gaan zien omdat de data en technologie ons steeds meer kansen bieden. Daarin vind ik de ontwikkeling van Fit-Coins en Health-Coins heel erg positief, waarbij je eigenlijk ziet dat je zorgkosten kan besparen op het moment dat je jezelf gezond houdt. Die Coins dienen als een soort online spaarpunten, waarmee je beloond wordt voor het feit dat je werkt aan je eigen gezondheid. En dat is een zeer goede stimulans om mensen te laten overgaan tot actie. En zeker voor de mensen die net iets minder te besteden hebben kan dit net het extra zetje zijn om wél te gaan bewegen. Zo wordt de gezonde keuze niet alleen makkelijk, maar ook motiverend.’’ 

Hier kunt u alle live casts terugkijken. 

Last modified: 27 november 2020