Written by: HHH ZOOMS IN PRETTIGER LEREN EN WERKEN

health hub zoomt in logo

Anne Mieke Eggenkamp | Co-host Health Hub Utrecht Live Cast 'opleidingen'

Waarom mag preventie geen modewoord worden? Hoe kunnen we participatie het beste organiseren? Zijn onze opleidingen wel afgestemd op de toekomst? Hoe kunnen we de stijgende zorgkosten doen afvlakken? En hoe kunnen we onze veerkracht vergroten, juist nu? Die vragen stonden in de week van 2 november centraal tijdens de Health Hub Utrecht Live Casts. Live vanuit Kanaal30 in Utrecht gingen allerlei partijen met elkaar in gesprek over deze belangrijke thema’s. Ook schoof er iedere dag een co-host aan om samen met presentator Walter Amerika de gesprekken in goede banen te leiden. Hoe kijken zij terug op de uitzendingen? Health Hub Utrecht praat nog even met ze na. Deze keer: co-host Anne Mieke Eggenkamp over het thema ‘opleidingen’.

            Anne Mieke Eggenkamp             Foto: Stephan Vanfleteren

Met haar eigen bedrijf Caracta helpt Anne Mieke Eggenkamp onder meer organisaties en opleidingen innoveren door het toepassen van creatieve intelligentie. Daarnaast is ze werkzaam als creatief strateeg voor onder andere de Hogeschool van Amsterdam en als lecturer bij Comenius Leergangen. 

Hoe kijk JE terug op het co-hostschap?

‘Ik vond het leuk dat ik gevraagd werd en ik vond het interessant en leerzaam om te doen. Wat ik vooral goed vond, was de diversiteit van de mensen aan tafel. Er werd niet maar één kant belicht, maar de hele keten. Je had mensen van MBO-, HBO- en WO-opleidingen, maar ook organisaties die op een heel andere manier bezig zijn met professionals op te leiden. Dat bepaalt toch de kracht van zo’n tafel, denk ik.

Die keten van MBO, HBO en WO vind ik heel essentieel en interessant. In het hele gezondheidsdomein en in de zorgwereld is aan de ene kant de praktijk, maar aan de andere kant ook het onderzoek heel belangrijk. Ik ben er een voorstander van dat je een opleiding zou kunnen doen op verschillende niveaus. Dat je de ene module op MBO-niveau kunt doen en de andere op WO-niveau. Ik denk dat dat de toekomst van het onderwijs gaat worden. Dat holistische concept kwam ook naar voren in de live cast, dus daar sloeg ik zeker op aan. Met dat idee ben ik ook verleid om daar aan tafel te zitten, haha.’

De live cast ging over het thema ‘opleidingen’. Op welke manier heB JE hiermee te maken?

‘Mijn rol in opleidingen is nu vooral als adviseur en als docent in leiderschapsprogramma’s. Dat doe ik voor faculteiten bij de Hogeschool van Amsterdam. Dat is een brede hogeschool, net als de Hogeschool Utrecht. Ze hebben zorgopleidingen, waarvoor ik een toekomstverkenning heb gedaan. Wat moet je doen in de toekomst ten aanzien van zorginnovatie? Maar ze hebben ook een sterke creatieve faculteit met wortels in de creatieve industrie. Daar heb ik ook een verkenning voor gedaan: wat zou je in de toekomst ten aanzien van maatschappelijke vraagstukken kunnen doen, gekoppeld aan een maakcultuur en transdisciplinair? Bij beiden kwam naar voren dat de domeinen zorg en creatieve industrie echt meer met elkaar kunnen doen. Daarnaast ben ik bezig met het ontwikkelen van een compleet nieuwe opleiding. In die opleiding zit ook erg die aandacht voor de mens en gezondheid en zijn vermogen om te creëren. Daar zit ook mijn focus in onderwijzen van mensen.’

Hoe kijk JE tegen het thema aan?

‘De regels faciliteren nu nog erg opleidingen in de klassieke domeinen: zorg, business, rechten, enzovoorts. Het idee is dat nieuwe opleidingen een opleiding wordt die heel goed tussen bestaande faculteiten in kunnen staan. Hierin is de leidraad het creatief denken en het transdisciplinaire denken. Daar gaat voor mij de toekomst van opleiden over. Dat je dus niet meer de zuilen van de klassieke domeinen hebt. Ik denk dat daar iets tussen gaat komen. Iets hybride in kennis, in aanbod en in vorm. Als zorgprofessional kun je ook behoefte hebben om iets meer over rechten te weten of kun je geïnspireerd raken om dingen anders dan de traditionele manier aan te pakken. Met hulp van anderen. Ik denk dat in nieuwe opleidingen het samen doen en het samen werken meer centraal gaan staan.’

HeB JE nieuwe inzichten opgedaan tijdens de live cast?

‘Wat mij in ieder geval heel erg is bijgebleven is dat we uiteindelijk allemaal bezig zijn met hoe we de samenleving beter kunnen krijgen en hoe we mensen beter kunnen uitrusten om dat te doen. Ik weet niet of dat een heel groot inzicht is, maar ik ben bevestigd in het idee dat het menselijk kapitaal onze toekomst is. Dat zei iedereen aan tafel eigenlijk ook op zijn eigen manier.’

Bekijk hier de hele aflevering over opleidingen:

 

Hoe nu verder met dit thema?

‘Ik zie deze live cast een beetje als een opmaat voor bijvoorbeeld een conferentie. Dan heb je hier wel de goeie thema’s op tafel gehad. Conferenties of ontmoetingen moeten niet alleen maar binnen je eigen domein plaatsvinden, want daar ontstaan zelden echt nieuwe inzichten. Je praat te veel met gelijkgestemden. Juist in de verbinding met andere disciplines  en vakgebieden ontstaan nieuwe perspectieven en inzichten. Organisaties en besturen verzamelen graag mensen om zich heen die hetzelfde denken en vinden als zij. Ik denk dat je dat moet doorbreken en naar diversiteit moet streven. Ik denk dat het verlangen naar ander soort conferenties, na de pandemieperiode van 2020, ontzettend groot is. Dat is voor mij de volgende stap, na dit tafelgesprek over opleidingen.’

Hier kunt u alle livecasts  terugkijken. 

Last modified: 15 december 2020