Written by: HHH ZOOMS IN PRETTIGER LEREN EN WERKEN

welke_educatieve_ict-tool_zoek_je_
Grandfather with granddaughter. Girl teaching her grandfather. Using laptop.
health hub zoomt in logo

Irene van der Spoel | over Today's
Teaching Tools

Hogeschool Utrecht docente Irene van der Spoel ontwikkelde een paar jaar geleden de website Today’s Teaching Tools, een verzamelplaats voor digitale leermiddelen. De website werd al goed bezocht, maar nam door de coronacrisis een enorme vlucht. “Gelukkig heeft mijn websitebouwer hele stevige servers”, aldus een lachende Irene.

Today’s Teaching Tools is een open source platform waar Irene haar kennis over allerlei digitale leermiddelen gratis deelt. Voor basisscholen, middelbare scholen en het hoger onderwijs. “Mijn doel is om collega’s, in de breedste zin van het woord, te helpen met het inzetten van digitale leermiddelen.” Irene testte zelf zo’n 175 tools, waarvan een overgroot deel in haar eigen lessen, om te kijken wat wel en wat niet werkt. “Alles is gratis beschikbaar. Je mag dingen zelfs aanpassen, dat maakt me allemaal niet uit. Als je er maar iets aan hebt.”

En volgens Irene kan je er zeker iets aan hebben om digitale leermiddelen in te zetten tijdens je lessen. Zo kan een interactieve quiz de les leuker maken en kan het automatiseren van bijvoorbeeld het nakijken van opdrachten ervoor zorgen dat je meer tijd hebt voor persoonlijke aandacht voor je leerlingen.

Hoe is Irene op het idee gekomen voor Today’s Teaching Tools? En hoe kies je de tool die het beste bij jouw lessen past? Irene legt het uit in deze video:

Zoekkaart

Het gebruiken van digitale leermiddelen móet niet, benadrukt Irene. “Kies voor een tool als je ook echt een bepaald doel voor ogen hebt. Eerst het doel, dan de tool.” Veel collega’s van Irene vinden het lastig om uit de grote selectie op de website een keuze te maken voor een tool die bij hun lessen past. Speciaal voor hen heeft Irene een zoekkaart ontworpen. “Door de vragen te beantwoorden kom je bij de juiste tool uit.” En daar maken de websitebezoekers gretig gebruik van: de zoekkaart is al meer dan een half miljoen keer bekeken.

corona

Sinds de scholen sloten door de uitbraak van het coronavirus en docenten op afstand online les moeten geven, wordt de website van Irene ontzettend goed bezocht. “Op een gegeven moment zat ik op 20.000 bezoekers per dag op de Nederlandse versie van de website. De Engelse variant gaat nog harder. De eerste maand van de crisis was ik zodra ik wakker was aan het werk. Ik heb dertig schoolbesturen geadviseerd over het lesgeven op afstand, maar mijn werk bij de HU had prioriteit.”

Het harde werk en de kennis van Irene viel zelfs op bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Ze mocht samen met andere experts het ministerie adviseren over onderwijs op afstand in coronatijd. “We kregen een verzoek om allemaal in te bellen, zo’n 15 mensen. Ik was wat vroeg en hing al met een van de ministers aan de telefoon. Die gaf aan dat hij ook geen ervaring had met dit soort meetings, waarop ik zei dat deze manier van inbellen misschien ook niet zo handig was. Ook omdat je geen chat had waarin wat dingen genoteerd konden worden. Ik heb toen heel snel een Microsoft Teams chat opgezet en achteraf nog geëxporteerd en naar de minister gestuurd.”

Irene vertelt in onderstaande video over de bijeenkomst met het ministerie van OCW, haar werk en Today’s Teaching Tools in coronatijd:

Last modified: 26 juni 2020