Written by: HHH ZOOMS IN VEILIGER DATEN EN VRIJEN

ONTWERPER NIENKE HELDER: WIE WIL NOU NIET VAN SEX KUNNEN GENIETEN?

Lovers having sex under blanket at day
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Happy senior couple kissing softly and tenderly during romantic moment
Word love made with wooden circle stamps with flowers over brown texture background. Top view, flat lay. Copy space
health hub zoomt in logo

Nienke Helder is ontwerpend onderzoeker en bedenker van het project Sexual Healing. Sexual Healing is een collectie van voorwerpen om seksuele ongemakken te overwinnen na een traumatische seksuele ervaring. Hiermee ga je op ontdekkingstocht met je lichaam, leer je te ontspannen en je veilig te voelen. Want wie wil nou niet van seks kunnen genieten?

Sexual Healing begon als een afstudeerproject op de Design Academy Eindhoven. Nienke wist uit eigen ervaring hoe frustrerend het was om over seksuele disfuncties heen te komen. Ze wilde daarom als ontwerper graag de seksuele gezondheid verbeteren en de frustratie wegnemen.

Samen met behandelaars en met een groep ervaringsdeskundigen heeft Nienke een probleemanalyse gemaakt om uit te zoeken wat er gebeurt als je last hebt van seksuele disfuncties. En wat zou er qua behandeling beter kunnen? Nienke vertelt over haar project en het onderzoek in onderstaande video:

De producten

Op basis van drie probleemstellingen is Nienke gaan ontwerpen. Daar is een collectie van vier producten uit gekomen, die stap voor stap helpen seksuele ongemakken te overwinnen.

            Spiegel                           Borstel                  ademhalingssensor            pelvic sensor

In de video hieronder legt Nienke kort en bondig uit waar de producten voor gebruikt kunnen worden:

Veel van de huidige behandelingen die gericht zijn op het behandelen van seksuele disfuncties zijn klinisch, vinden vaak plaatst in een medische context, bijvoorbeeld op de behandeltafel, en bekijken het vanuit de fysieke kant. Nienke vindt dit heel frustrerend, omdat seksualiteit juist iets heel persoonlijks is.

Nienke haar therapie richt zich op het herstellen van het vermogen van een individu, om hun seksualiteit te benaderen met plezier en spel. 

Wat de reacties waren op de prototypes van haar producten en hoe dit verder wetenschappelijk onderzocht gaat worden vertelt Nienke in de video hieronder:

Foto’s door Boudewijn Bollman

Last modified: 12 juni 2020