Written by: GEZONDER ETEN EN DRINKEN HHH ZOOMS IN

dsBuffer.bmp-1-6
ext
Voedselapotheek
Schermafbeelding 2020-05-26 om 14.06.15
health hub zoomt in logo

Naomi Jansen | Creatieve concepten ontwikkelen om mensen gezonder te laten eten

Er moet meer aandacht komen voor wat we eten en waarom dat goed is voor onze gezondheid. Dat vindt ontwerper Naomi Jansen van de Voedselapotheek, die zich bezighoudt met het verbinden van de sectoren voeding en gezondheid. Ze gebruikt vormgeving om informatie over deze twee sectoren begrijpelijk te maken voor de consument. Op dit moment staat in haar werk de vraag centraal hoe je met voeding je slaap kunt verbeteren. Aan Health Hub Utrecht vertelt Naomi meer over haar werk en ook loopt ze alvast vooruit op de Dutch Design Week. 

“Ik ben zelf altijd al bezig geweest met gezond eten, mensen samenbrengen en voor mensen koken”, vertelt Naomi. “Maar als ontwerper ben ik óók bezig met hoe het eruit ziet. Het moet aantrekkelijk zijn, het bord moet er mooi uitzien en je moet het graag willen eten.” Misschien nog wel belangrijker, is dat ze mensen wil laten zien dat eten iets functioneels is. “Dus dat je begrijpt waarom bepaalde voedingsstoffen belangrijk zijn en hoe je die voedingsstoffen kunt inzetten om je beter en gezonder te voelen.”

“Ik zie het als mijn taak om wetenschappelijke kennis te vertalen naar een toegankelijk product. Een leuk product wat mensen op een ongedwongen manier helpt om op de lange termijn gezond te eten en gezond bezig te zijn. Ik wil niet alleen bewustwording creëren maar ook gedragsverandering.”

De Voedselapotheek

'Chocobombes'

Naomi studeerde in 2016 af aan de Design Academy in Eindhoven met twee concepten op het gebied van voeding en gezondheid. Zo ontwierp ze ‘chocobombes’, bonbons voor zwangere vrouwen. “In die bonbons zitten voedingsstoffen die je extra nodig hebt tijdens de zwangerschap, zoals foliumzuur en vitamine c, maar ook gember en munt tegen de misselijkheid.

Het andere concept waarmee Naomi afstudeerde, was ‘Genees smakelijk’, een concept waaruit later haar bedrijf de Voedselapotheek ontstond. 

“Genees smakelijk speelde zich af in het ziekenhuis. Ik zag daar zóveel dingen die ik kon verbeteren door eten gezonder te maken. Niet alleen voor patiënten, maar eigenlijk voor iedereen. Ik besloot mijn bedrijf Voedselapotheek op te richten en daar mijn missie van te maken: samen met anderen creatieve concepten en producten ontwikkelen, die ervoor zorgen dat mensen makkelijker kunnen kiezen voor gezond eten,” aldus Naomi. 

Waarom Naomi voor de naam ‘Voedselapotheek’ koos, legt ze in deze video uit. Ook vertelt ze hoe die naam terugkomt in haar ontwerp.

Het ontwerpen van een nieuw product begint voor Naomi met creatieve sessies met verschillende professionals. En juist dat samenwerken met anderen is wat zij zo leuk vindt aan haar werk. “Ik leer ontzettend veel van alle professionals waarmee ik samenwerk. Mijn kracht is om die verbinding te leggen en een nieuw product te ontwikkelen uit alle kennis van al die mensen bij elkaar. En om op die manier iets te ontwikkelen, dat is gewoon supergaaf!

Eten en slapen

Eén van de projecten waar Naomi zich nu mee bezighoudt is de ‘Voedselapotheek Wijkaanpak’, een fysieke ‘voedselapotheek’ waar samen met bewoners wordt nagedacht over wat er in de wijk nodig is om de gezondheid te verbeteren. Aan de hand daarvan worden vier concepten uitgevoerd in de wijk. “Dat kunnen zijn workshops, wandelingen, noem maar op.” 

Ook ontwikkelt Naomi in de Voedselapotheek Wijkaanpak ‘leefstijlboxen’. “In die leefstijlboxen zitten allerlei elementen die je helpen om in een periode van twee maanden je gedrag te veranderen en om gezonder te gaan leven.” Zo is ze nu bezig met de ontwikkeling van de leefstijlbox ‘slaap en ontspanning.’ In die box zit onder andere een munt, waarmee je bij de lokale groenteboer groenten kunt halen. “Met die groenten kun je recepten gaan maken die je helpen ontspannen en die de kwaliteit van slapen verbeteren.”

Naomi laat een prototype van de leefstijlbox ‘slaap en ontspanning’ zien in deze video en vertelt meer over de ‘Voedselapotheek wijkaanpak’ .

Dutch Design Week

Naomi kijkt erg uit naar de Dutch Design Week. Ook dan staat de combinatie van gezond eten en goed slapen centraal. Ze kijkt vooral uit naar de vernieuwende manier waarop ze haar kennis gaat delen. “We kunnen momenteel (red. vanwege de coronacrisis) niet zoveel offline doen, dus we zijn aan het kijken wat we online kunnen aanbieden.”

Eén van de onderdelen is een online brainstormsessie met professionals. “We hebben het idee om een masterclass te organiseren van drie dagen lang. We willen samen met voedselproducenten, zorgorganisaties, maar ook met de overheid en het onderwijs nadenken over hoe je gezond eten kunt inzetten om beter te slapen en ontspannen. We hopen producten te ontwikkelen die ook echt op de markt komen.”

Benieuwd hoe je met voeding je slaap kunt verbeteren? Naomi geeft alvast een sneak preview van de masterclass die ze op de Dutch Design Week gaat houden. Een onderdeel van die masterclass is het bereiden van gerechtjes waarmee je je slaap kunt verbeteren. Naomi laat één zo’n gerechtje alvast aan Health Hub Utrecht zien!

Last modified: 26 mei 2020