Written by: GEBALANCEERD LEVEN HHH ZOOMS IN

Portrait of cute baby boy learning to walk with mother and father at home
health hub zoomt in logo

Elsbeth Teeling | Over een goede balans tussen werk en moederschap in coronatijd

Hoe sleep je je als moeder door deze coronatijd van veel thuiswerken en daarnaast ook nog juf, moeder en partner zijn heen? Schrijver Elsbeth Teeling uit Utrecht schreef onlangs het boek Mom You Can, met daarin negen succesfactoren die je nodig hebt om werk en moederschap succesvol te kunnen combineren. Die negen factoren blijken in deze tijd relevanter dan ooit. Elsbeth zocht voor Health Hub Utrecht uit waar haar volgers op dit moment mee worstelen en geeft tips.

Elsbeth is moeder van Keet (15) en Teun (9) en schrijver van boeken als Relax Mama! en Die andere moeders doen ook maar wat. Vlak nadat haar eerste boek verscheen, richtte zij het online tijdschrift de Club van Relaxte Moeders op. 

Met zo’n 150.000 volgers is Elsbeth voor velen de ‘oermoeder’, maar toen ze aan kinderen begon, zag ze zichzelf niet meteen als moederfiguur. “Toen ik zwanger was van Keet keek ik verschrikt naar zuur kijkende moeders en dacht ik: laat mij maar de vader zijn.” Toen ze eenmaal moeder was, kwam ze zichzelf flink tegen. “Ik ben mezelf voorbij gerend en heb daarna op moeten krabbelen.”

Tijdens haar eerste zwangerschap besloot ze te gaan bloggen over alle onderwerpen die bij het moederschap horen en dat sloeg aan. Wat met het schrijven van columns voor haar eigen website en voor vriendinnen als hobby begon, groeide uit tot het platform de Club van Relaxte Moeders, waar zij samen met andere moeders nu bijna dagelijks stukken schrijft. “Ik wil andere moeders een hart onder de riem steken en ze een glimlach bezorgen. Ik ga ten strijde tegen moeders met afhangende mondhoeken. Het is soms zwaar ja, maar met humor maken we het lichter.” 

Mom You Can

Onlangs schreef ze het boek Mom You Can, over meer geluk in werk en moederschap. Ze dook daarvoor in onderzoeken en literatuur, maar deed ook zelf twee jaar lang onderzoek naar rolmodellen; vrouwen die volgens haar hun werk en het moederschap succesvol weten te combineren. “Ik ontdekte een rode draad, negen succesfactoren die al die vrouwen hebben en die voor een goede balans zorgen.” De negen succesfactoren werden de basis van haar nieuwste boek en die blijken nu relevanter dan ooit.

Thuiswerken in coronatijd

Veel gezinnen komen in deze coronatijd voor veel uitdagingen te staan. “Hoe ervaren andere moeders de combinatie van thuiswerken, de zorg voor de kinderen en ook nog het begeleiden van de kinderen met hun schoolwerk? Ik vroeg het mijn volgers op Instagram en daar reageerden maar liefst 1500 vrouwen op. Het thuiswerken blijft lastig, maar na zes weken zei tweederde van de moeders er wel aan gewend te zijn.” 

Wat moeders lastig vinden aan deze periode vertelt Elsbeth in deze video. Ook stelt ze zichzelf even voor:

Uit het onderzoek bleek dat vrouwen het op dit moment erg lastig vinden om hun hun verschillende rollen van moeder, juf, partner en werknemer te moeten combineren. En tijd voor jezelf vinden, hoe doe je dat als je 24 uur, zeven dagen per week op elkaars lip zit? Het zijn onderwerpen die ook in haar boek Mom You Can behandeld worden. Speciaal voor Health Hub Utrecht licht ze drie van die punten toe, die in deze tijd extra van toepassing zijn. 

Zelfcompassie

“Om stabiel door deze periode heen te komen, is het belangrijk om wat zelfcompassie te hebben. Wees lief voor jezelf! Uit onderzoek blijkt dat mensen met zelfcompassie zich minder alleen voelen, zich beter aan kunnen passen en kalmer zijn.”

Wat houdt zelfcompassie precies in en hoe doe je dat, zelfcompassie hebben? Elsbeth vertelt het hier:

Compartimentaliseren

Toen Elsbeth voor haar boek vrouwen interviewde die succesvol hun werk met moederschap combineren, ontdekte zij dat zij goed zijn in hun verschillende rollen scheiden. “Ik noem dat compartimentaliseren, deel alles in compartimenten op, zet muurtjes tussen je verschillende rollen. Want je hebt op dit moment thuis zoveel rollen: je bent moeder, juf, werknemer… Dat is niet fijn voor de kinderen en ook niet voor jezelf. Het levert ongemakken op.”

Rollen scheiden, hoe doe je dat?

Keuzes maken

“Als je moeder bent en dat met werk wilt combineren is het belangrijk te kiezen. Je kunt nou eenmaal niet alles meer doen. Durf te kiezen!”

Wanneer Elsbeth druk is en keuzes moet maken, denkt ze altijd even terug aan een verhaal van een Tibetaanse meester:

Wil je weten wat je naast lief zijn voor jezelf, compartimentaliseren en keuzes maken kunt doen? Elsbeth bespreekt de negen succesfactoren in haar boek én in een speciale podcastserie:

Last modified: 26 mei 2020