Written by: GEZOND OPGROEIEN HHH ZOOMS IN

unnamed-750x535
Sicco Scherjon doe t healthy ageing onderzoek naar condities van de moeder tijdens de zwanfgerschap die van invloed kunnen zijn op de baby. bijv. overgewicht, voeding.
Millennial mixed race mother sitting in an armchair holding her three month old baby son, her mother kneeling beside them
Feet of newborn baby on mother's palm
health hub zoomt in logo

Sicco Scherjon | Wat is de impact van Corona op het opgroeiende kind?

Hoogleraar verloskunde Sicco Scherjon werkt als clinicus en besteedt hierbij veel tijd aan patiëntenzorg. Daarnaast focust hij zich in zijn onderzoeken op vragen als: ‘welke voorwaarden geven een kind een goede start in het leven?’ en ‘welke factoren zijn daarbij van belang?’ De gezondheid van de moeder, zowel vóór als tijdens de zwangerschap, blijkt enorm belangrijk in de eerste duizend dagen van een kind.

De coronacrisis roept veel vragen op, zoals de vraag welke invloed corona heeft op het gezond opgroeien van een kind. Als projectleider van Lifelines, een onderzoeksprogramma waarbij 167.000 inwoners van Noord-Nederland dertig jaar lang worden gevolgd, vertelt Sicco over het Lifelines Corona-onderzoek dat daarom is opgezet. Aan de hand van vragenlijsten, die al door 135.000 mensen zijn ingevuld, wordt de invloed van corona bij moeder en kind in kaart gebracht. Lifelines hoopt hiermee genetische factoren en risicofactoren uit de omgeving op te sporen en zo inzicht te krijgen in de psychologische en economische impact. Een ander doel van het onderzoek is om de verspreiding van corona in Noord-Nederland te volgen.

Sicco gaat in deze videopresentatie in op het thema ‘corona en kind’ en legt uit wat het Lifelines Corona-onderzoek inhoudt:

Het onderzoek is nog in volle gang, maar Sicco schetst alvast een paar van zijn verwachtingen. Daarnaast legt hij uit wat we kunnen doen om de effecten van sociale isolatie bij kinderen te beperken.

In de onderstaande video vertelt Sicco wat zijn verwachtingen van het Lifelines corona-onderzoek zijn en beantwoordt hij onze vragen: 

Meer weten over dit onderwerp?

Eerder sprak Healthhub Utrecht met Chantal Kemner, hoogleraar biologische ontwikkelingspsychologie, die onderzoek doet naar de ontwikkeling van kinderen. De presentatie over haar onderzoek ‘ieder kind is anders’ vindt u hier.

Last modified: 11 mei 2020